Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Зробити марку «Вироблено в Україні» відомою в США – одне з наших головних завдань. Ігор Райнін

Зробити марку «Вироблено в Україні» відомою в США – одне з наших головних завдань. Ігор Райнін

Голова ХОДА розповів про результати раунду переговорів із розвитку торговельно-інвестиційного співробітництва, який делегація Харківської області провела в Сполучених Штатах.

У ході раунду відбулися зустрічі з керівництвом Європейського офісу Управління міжнародної торгівлі Міністерства торгівлі США (International Trade Administration, ITA), Американської торгової палати (U.S. Chamber of Commerce) та Корпорації закордонних приватних інвестицій (Overseas Private Investment Corporation, OPIC) – державного агентства США, що акумулює американський капітал для інвестицій в нові ринки та країни, що розвиваються.

«Харківщина вийшла на переговори з конкретними ініціативами, які були почуті. Також наша область отримала зустрічні пропозиції, які будуть пророблятися разом із діловими та науковими колами. Можу однозначно сказати: маємо чималу номенклатуру промислової продукції, яка є конкурентоспроможною на американському ринку та викликає інтерес з боку наших партнерів. Справа, передусім, за ефективним маркетингом, бо поки що марка «Вироблено в Україні» мало про що говорить переважній більшості місцевих компаній. Винятком є лише сфера IT. Змінити це - одне з головних завдань нашого Офісу в Вашингтоні», - наголосив Ігор Райнін.

«Разом із тим, є цілий ряд потужних виробників спеціалізованої продукції, які прекрасно ознайомлені з можливостями харківської промисловості та інженерної школи, не раз стикалися з нашими підприємствами на міжнародних тендерах. Тому сьогодні є великий інтерес до кооперації зусиль для спільного виходу на глобальні ринки», - також зазначив голова ХОДА.

Характеризуючи перспективи розвитку інвестиційного співробітництва із США, Ігор Райнін підкреслив, що на відміну від багатьох українців, в американців немає недооцінки економічного потенціалу України.

«Американський транснаціональний бізнес вміє рахувати і бачить велику перспективу в Україні, - відзначив керівник Харківщини. - Адже ми - найбільша країна в центрі Європи і прекрасний плацдарм для виходу на континентальний ринок, а також ємні ринки Близького Сходу й Африки. Голова OPIC Елізабет Літтлфілд та директор офісу міжнародного проектного фінансування цієї організації Джон Дід’юк повідомили про плани вже найближчим часом подвоїти свій інвестиційний портфель в Україні. Харківська область розглядається як пріоритетний регіон для цієї співпраці. Передусім, мова йде про інвестиції в агросектор, енергетичну інфраструктуру та інші напрями, які можуть забезпечити високу ефективність інвестицій, одночасно підвищуючи конкурентоспроможність нашої економіки та створюючи робочі місця. Наразі приступаємо до спільного вивчення пропозицій і проектної роботи».