Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Малій Рогані реконструюють очисні споруди

В Малій Рогані реконструюють очисні споруди

Таке рішення було прийнято під час наради, присвяченої питанню забруднення річки Роганка.

У нараді взяли участь представники Департаменту екології та природних ресурсів, Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, а також Державної екологічної інспекції у Харківській області.

Нагадаємо, влітку 2015 року за зверненнями місцевих мешканців Державна екологічна інспекція провела обстеження та зафіксувала факт забруднення річки Роганка від села Мала Рогань до селища Рогань. Аналіз відібраних проб виявив наявність у воді фосфатів та амонію сольового.  

За висновками експертів, одним з джерел забруднення річки є несправні очисні споруди Малої Рогані.

«Наразі вони перебувають на балансі ТОВ «Екологія», яке займається водовідведенням у населеному пункті. Але потужностей фірми не вистачає, щоб утримувати очисні споруди у належному стані, проводити ремонтні роботи. Сьогодні вони не функціонують, як потрібно», - пояснили у сільраді.

Тому за результатами наради було прийнято рішення передати очисні споруд на баланс сільської ради та створити комунальне підприємство, яке буде займатися експлуатацією об’єкту.

«Малороганська сільська рада розробить проектно-кошторисну документацію та проведе реконструкцію очисних споруд. Кошти на ці роботи будуть виділені з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Також ми залучимо до фінансування бюджети Харківського району та селищної ради», - розповів заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігор Капусник.

Можливими забрудниками Роганки фахівці також називають низку підприємств, які здійснювали незаконне скидання у воду відходів виробництва. Серед них - місцевий молочний цех, фабрика з виробництва соку, м’ясний комбінат та інші.

Як розповіли в Малороганській селищній раді, виявити, яке саме підприємство забруднювало річку, досі не вдалося. Перевірки на низці заводів, які можуть бути причетними до забруднення річки, наразі тривають.