Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Озимі в регіоні зійшли на 77% площ

Озимі в регіоні зійшли на 77% площ

Такі дані озвучили на Обласній нараді з питань підготовки та проведення весняно-польових робіт підприємствами АПК Харківської області, яка пройшла під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера 29 лютого.

Одним з головних питань наради став стан озимих культур в області. Так, за інформацією Департаменту агропромислового розвитку обладміністрації, озимі зійшли на площі 386 тисяч га, тобто на 77% всіх засіяних площ. У хорошому стані - 5% озимих, в задовільному - 27%, ослаблені та розріджені посіви становлять 68%.

«Умови перезимівлі озимих культур по області, в основному, були задовільними. У результаті осінньої посухи 2015 року та пізніх строків посіву на більшій частині площ не було сходів або ж вони з'явилися лише в кінці осені - перед зимівлею. Сходи озимих культур були отримані лише на 51% посівних площ, але завдяки м'якій та сніжній зимі площа сходів збільшилася», - повідомив директор Департаменту АПР Олександр Нездюр.

Марк Беккер підкреслив важливість у таких умовах своєчасного проведення весняного підживлення озимих.

«Практично всі райони області вже взялися до підживлення озимих культур по мерзлоталому ґрунту. На даний момент підживлено зернові на площі понад 110 тис. га, середній рівень підгодівлі становить близько 28% від запланованої площі підживлення. Це досить високий показник, - зазначив заступник голови облдержадміністрації. - Зараз робота з підживлення озимих ведеться дуже активно, і протягом найближчих днів вона буде завершена».

Найбільш активно проводять підживлення озимих господарства Богодухівського, Вовчанського, Ізюмського та Кегичівського районів області, де вже підживлено до 57% запланованих площ.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, на даний момент сільськогосподарські підприємства Харківщини забезпечені добривами на 80%. Так, для проведення комплексу весняно-польових робіт в області необхідно 50 тис. тонн мінеральних добрив, господарства вже мають 40 тис. тонн.

Також господарства активно поповнюють запаси засобів захисту рослин для проведення комплексу весняно-польових робіт. Потреба в засобах захисту складає 1,4 тис. тонн. Зараз у сільгосппідприємств в наявності 735 тонн, або 52% від потреби. Можна відмітити роботу господарств Краснокутського та Лозівського районів, які вже забезпечені засобами захисту рослин  на 100%.