Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина долучилась до реалізації проекту національних реформаторів

Харківщина долучилась до реалізації проекту національних реформаторів

26 лютого пройшов круглий стіл з питань реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2016-2018 роках.

Захід за участю представників структурних підрозділів облдержадміністрації, інститутів громадянського суспільства відбувся під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка. Він позначив етапи реалізації проекту. 

«Сьогодні ми приєднуємось на регіональному рівні до першого етапу громадського обговорення щодо реалізації ініціативи у 2016-2018 роках. На основі пропозицій спеціально створена робоча група з представників інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, експертів сформує проект плану дій», - пояснив Михайло Черняк.

Він також зазначив, що в квітні цього року відбудеться другий етап громадського обговорення, під час якого на розгляд буде запропоновано напрацьований робочою групою проект плану дій.

Заступник директора Департаменту масових комунікацій ХОДА – начальник управління внутрішньої політики Ігор Ісаєнко підкреслив, що зобов’язання в рамках ініціативи мають відображати чотири основні принципи відкритого уряду. Це - прозорість, залучення громадян до участі в обговореннях, підзвітність, використання в роботі технологій та інновацій.

У свою чергу, представники громадськості активно пропонували пропозиції, які мають бути включені до відповідного обласного плану. Зокрема, мова йшла про поліпшення співпраці громадськості з органами місцевого самоврядування, а також в галузях освіти та економіки.

Довідка. Партнерство «Відкритий Уряд» є багатосторонньою ініціативою, що є платформою для національних реформаторів, мета яких – зробити свої уряди спроможними більш активно реагувати на потреби громадян.

20 вересня 2011 року у рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) започаткували міжнародну ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд», підписавши Декларацію партнерства.

Станом на 1 жовтня 2015 року намір приєднатися до ініціативи підтвердили 66 країн, які взяли на себе зобов’язання щодо:

- підвищення доступу до публічної інформації про діяльність органів державної влади;

- підтримки залучення громадянського суспільства до формування державної політики;

- впровадження високих стандартів професійної чесності в державному управлінні;

- використання нових технологій задля відкритості та підзвітності.

Відповідно до Календаря з безперервної реалізації плану дій в Україні, розробленого Керівним комітетом ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», з січня 2016 року Уряд України розпочав підготовку проекту наступного плану дій. Передбачається, що реалізація плану триватиме з липня 2016 по червень 2018 року.