Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З держбюджету комунальним підприємствам області мають компенсувати 1 млрд грн за субсидії

З держбюджету комунальним підприємствам області мають компенсувати 1 млрд грн за субсидії

Рівень розрахунків за енергоносії та комунальні послуги в поточному році обговорили під час селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка 26 лютого.

Як повідомив начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький, за січень 2016 року споживачі області розрахувалися за електроенергію на 83%. Недостатній рівень розрахунків - у бюджетних установ: ті з них, які фінансуються з місцевих бюджетів, розрахувалися на 56%, з державного бюджету - на 32%. Найбільші борги - в установ, які підпорядковані Міністерствам освіти та науки, оборони, внутрішніх справ. Стовідсоткові розрахунки за електроенергію забезпечили тільки сільськогосподарські підприємства області.

«Майже половина боргу за електроенергію за січень належить підприємствам ЖКГ, найбільший боржник - КП «Харківводоканал», який недоплатив у січні 32 млн грн», - зазначив Олексій Белоцький.

Зросли також і борги населення - на 32 млн. На 1 лютого вони склали 276 млн грн.

Загальна заборгованість споживачів області за електроенергію на 1 лютого перевищила 1 млрд грн.

Що стосується природного газу, то населення та бюджетні споживачі розрахувалися за січень лише на 22%, що значно менше аналогічного періоду 2015 року (66%). При цьому загальна заборгованість зросла вдвічі і на початок лютого становила майже 1,3 млрд грн.

«Основне зростання боргу сталося по невідшкодованих газопостачальному підприємству пільгах та субсидіях, наданих населенню. Йдеться про суму 371 млн грн. Відшкодування цих пільг з державного бюджету скоротилося в п’ять разів порівняно з минулим роком», - пояснив Олексій Белоцький.

Як зазначив Євгеній Шахненко, зростання боргів по інших послугах також обумовлене затримкою в погашенні пільг та субсидій комунальним підприємствам з державного бюджету.

«Станом на 1 лютого заборгованість з державного бюджету перед нашими підприємствами склала понад 1 млрд грн, - зазначив Євгеній Шахненко. - Якби не така ситуація, то розрахунки від населення на сьогодні становили би більше 90%. Ми направили звернення щодо погашення субсидій до міністерств і сподіваємось, що найближчим часом в уряді будуть прийняті відповідні заходи».

У повному обсязі споживачі області розрахувалися за послуги водопостачання та водовідведення. Загальні розрахунки склали 111%, при цьому населення розрахувалося на 152%.