Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Програму кримінального аналізу, яку розробили харків'яни, можуть впровадити в усій країні

Програму кримінального аналізу, яку розробили харків'яни, можуть впровадити в усій країні

23 лютого в ХОДА презентували RICAS - програму, створену спільно співробітниками обласного управління Національної поліції та харківськими IT-фахівцями.

Програмний комплекс аналітичної обробки інформації RICAS працює в реальному часі і дозволяє розкривати злочини на основі аналізу баз даних, що були накопичені поліцією за останні 20 років. Системі доступні дані про більш ніж 5 мільйонів подій, що відбулися на Харківщині, починаючи з 1995 року. За 4,5 місяці, які в Харкові тестували систему, вона допомогла розкрити близько 300 злочинів.

Як працює унікальна харківська розробка, продемонстрували прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову та голові Харківської обласної державної адміністрації Ігорю Райніну. На заході також буди присутні голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінскі, голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас, керівництво ХОДА, районних адміністрацій та місцевої влади міст області. 

«У цієї системи немає аналогів. Вона вже випробувана і допомагає нашим поліцейським розкривати злочини на місцях», - підкреслив начальник ГУ НП в Харківській області Анатолій Дмитрієв.

Дані про злочини, які було вчинено в певній місцевості, людей з кримінальним минулим, що проживають поряд, і досьє таких людей в системі RICAS можна вивести на інтерактивну карту всього декількома кліками. На тій самій карті відображаються всі зареєстровані на даний момент злочини, місцезнаходження поліцейських патрулів, розташування найближчих відеокамер (трансляція з них також доступна онлайн).

«Дані, які аналізує система, накопичувалися і до її створення. Ми зробили надбудову, яка дозволяє по-іншому побачити ці дані, - пояснив начальник управління інформаційного забезпечення ГУ НП в Харківській області Дмитро Узлов. - Раніше для пошуку аналогічних злочинів була потрібна багатотижнева праця, зараз нам достатньо набрати ключові слова, після чого здійснюється автоматичний вибір аналогічних злочинів, скоєних на даній території».

Дмитро Узлов уточнив, що наразі триває дослідна експлуатація системи. Повний доступ до неї має невелика група аналітиків - 4 людини. Також починається тестування роботи RICAS на планшетах харківських поліцейських.

«При розгортанні системи вся необхідна інформація буде доступна за своїм рівнем відповідальності кожному слідчому та кожному співробітнику поліції, який буде з цією системою працювати», - уточнив начальник управління інформаційного забезпечення ГУ НП в Харківській області.

За його оцінками, для того, щоб розгорнути систему на всю Харківську область, необхідна сума близько 1-1,5 млн доларів. Також знадобиться штат аналітиків - близько 100 чоловік на регіон. Впровадити RICAS у всій Україні теж реально, причому в досить короткі терміни.

«Ми готові передати її в користування хоч зараз. Це вже готовий продукт», - зазначив Дмитро Узлов.

Арсен Аваков пояснив, що подібні системи є в Дніпропетровську та Києві, але харківська розробка - найкраща.

«Найближчим часом ми будемо думати, як інтегрувати те, що колеги розробили. І друга суперпроблема - потрібно навчити поліцейських цим користуватися», - підкреслив міністр.

Більше фото