Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З січня грошове утримання військових-контрактників зросло вдвічі

З січня грошове утримання військових-контрактників зросло вдвічі

Про переваги військової служби за контрактом розповіли радник голови ХОДА з правових питань Сергій Стороженко і т.в.о. військового комісара Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін.

Сергій Стороженко підкреслив: сьогодні і суспільство, і влада виступають за професійну контрактну армію.

«Ми - за те, щоб всі військові частини і підрозділи різних родів військ формувалися на добровільній основі, а служба в армії була свідомим вибором. Щоб в Збройних Силах служили кращі з кращих - професіонали, які можуть захистити нашу країну, - підкреслив радник голови облдержадміністрації. - Зараз, поки контрактної армії немає, ми виконуємо Конституцію, закони України, накази і розпорядження міністра оборони, начальника Генерального штабу, голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна щодо принципів здійснення територіальної оборони».

Юрій Калгушкін зазначив, що зараз в Україні проводяться серйозні заходи щодо підвищення престижу військової служби, фінансового і соціального забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей.

«Майбутнє, звичайно ж, - за контрактною професійною армією. Так, в цьому році зроблено серйозні кроки щодо збільшення грошового утримання військовослужбовців ЗСУ - з січня воно виросло в 2-2,5 рази. Серйозна увага приділяється дотриманню соціальних гарантій, які поширюються на військовослужбовців та їх родини», - запевнив Юрій Калгушкін.

Він підкреслив, що сьогодні контрактна служба в армії є конкурентною на ринку праці в Україні. Так, солдати першого року служби заробляють близько 7 000 грн на місяць, командир відділення - 8 200 грн, командир взводу - 9 400 грн, командир роти - 10 500 грн.

«Важливі і соціальні гарантії. Це підвищення грошового утримання, кілька виплат протягом року в розмірі одного місячного окладу для вирішення соціальних питань і оздоровлення. Це безкоштовне медичне забезпечення, санаторно-курортне лікування, можливість здобуття вищої освіти у вищих навчальних закладах Міністерства оборони. Можливість отримання первинного офіцерського звання «молодший лейтенант» за умови, що військовослужбовець за контрактом має вищу освіту не нижче бакалавра. Забезпечення всіма видами постачання, оплата за знімання або піднайом житла здійснюється за рахунок Міністерства оборони», - перерахував належні воїнам-контрактникам соцгарантії Юрій Калгушкін.

За його даними, в першому кварталі 2016 року в області планують набрати 945 контрактників.

«На даний момент контракт вже підписали понад 100 осіб. У найближчі дні ми готуємо відправку команд кандидатів для проходження служби за контрактом - близько 80 осіб, які будуть направлятися до навчальних підрозділів видів Збройних Сил України», - розповів т.в.о. військового комісара.

Також керівник облвійськкомату підкреслив, що найбільш затребуваними військовими фахівцями на сьогодні є водії БТР, танків, стрілки, снайпери, розвідники, фельдшери, кухарі.

Довідка. Військову службу за контрактом мають право проходити всі громадяни України від 18 до 60 років з освітою не нижче неповної середньої.

Існує кілька видів контракту. Звичайний - з рядовим складом - укладають на 3 роки, з сержантським і старшинським - на 5 років. Короткостроковий передбачає проходження служби до закінчення особливого періоду або демобілізації. Контракт на півроку стосується військовослужбовців, які були покликані і проходили службу по мобілізації, військовослужбовців строкової служби, які вислужили 11 місяців, а також військовозобов'язаних, які були звільнені в особливий період. Для цієї категорії передбачається одноразова грошова компенсація - в середньому 11-12 тис. грн.

Для того, щоб стати воїном-контрактником, кандидату слід звертатися до районного військкомату за місцем проживання або місцем військового обліку. На першому етапі будуть потрібні такі документи: військовий квиток або приписне посвідчення, паспорт, ідентифікаційний код, ксерокопії документів про сімейний стан та освіту.