Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За рік від краху регіональної економіки ми перейшли на рівень, з якого можна стартувати. Ігор Райнін

За рік від краху регіональної економіки ми перейшли на рівень, з якого можна стартувати. Ігор Райнін

Про ситуацію в економіці регіону й те, що робить керівництво області для розширення ринків збуту й залучення іноземних інвесторів на Харківщину, голова ХОДА розповів під час зустрічі з делегацією представників Міністерств закордонних справ країн-членів Європейського Союзу з питань Східного Партнерства.

З делегатами з 9 країн Європейського Союзу керівництво Харківської області обговорило соціально-економічну ситуацію в регіоні й перспективи, які відкриває для Харківщини Угода про асоціацію з ЄС.

Ігор Райнін зазначив, що головним завданням 2015 року стала стабілізація економічної ситуації в регіоні.

«Ми приділили велику увагу недопущенню обвалу регіональної економіки. У 2014 році говорили, що харківська економіка не витримає, але вже зараз наша область за рейтингом соціально-економічного розвитку, який складений Кабінетом міністрів, посідає 4-е місце серед всіх регіонів України. Ми від краху перейшли на рівень, з якого можна стартувати. Я думаю, що протягом 2016 - 2017 років експортні показники в країни Євросоюзу дуже серйозно зростуть. Ми для цього створили всю інституційну базу», - підкреслив керівник ХОДА.

Він зазначив, що одним з головних напрямків докладання зусиль керівництва регіону стала диверсифікація ринків збуту. В першу чергу, мова йде про розширення економічного співробітництва з країнами Європейського Союзу та США.

«Ми вкрай активно працюємо з посольствами країн ЄС, - пояснив Ігор Райнін. - Напевно, немає посла, який не був би в цій залі. Нам дуже сильно допомагає посольство США в Україні. Всі наші зусилля і пов'язані з виходом на різні ринки».

Голова ХОДА уточнив, що протягом 2015 року область відвідало 150 іноземних делегацій, а ті країни світу, які забороняли своїм громадянам в'їзд на Харківщину, зняли заборони. Вже 27 лютого делегація, до складу якої увійдуть керівники великих бізнес-структур регіону, відправиться до США, де планується підписання низки договорів.

Посол Литовської Республіки з питань Східного Партнерства Жигімантас Павілоніс, у свою чергу, на прикладі рідної країни розповів про перспективи, які відкриває перед Харківською областю й Україною в цілому Угода про асоціацію України та Європейського Союзу.

«Коли ми почали імплементацію договору про асоціацію, зростання економіки пішло на 10% ВВП, і так тривало 10 років, - підкреслив Жигімантас Павілоніс. - Після 10 років хаосу в Литві це був початок нового європейського розвитку. Я розумію, що потрібні інвестиції для повороту в Європу, для приведення продукції у відповідність з європейськими стандартами якості. У нас промисловці теж не хотіли йти на це, але потім оцінили силу цього ринку (а це 500 мільйонів споживачів) і зрозуміли, які гроші можна заробити там без ризику».

Керівник Дирекції двосторонніх відносин Міністерства закордонних справ - посол Латвійської Республіки Маргерс Крамс зазначив, що його країні вдалося повністю переорієнтувати експорт з російського на європейський ринок за 10 років.

«Ми були в тій же ситуації. 75% нашої продукції експортувалося до країн СНД, в тому числі, 50% - до Росії. Зараз експорт з Латвії до Росії становить 10% і все зменшується. Найголовніший ринок у нас - ЄС. Ринок сам по собі дуже цікавий, але, щоб на нього вийти, потрібно зробити повністю переворот в системі стандартів і санітарних норм», - пояснив Маргер Крамс.

Ігор Райнін запевнив представників делегації Міністерств закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в тому, що за останній рік для бізнесу Харківської області була створена база для співпраці із зарубіжними партнерами. Зараз багато залежить від державної економічної політики в Україні та грамотної роботи менеджменту підприємств.

«Ми надаємо можливості прямого спілкування з іноземними партнерами. Хто хоче і вміє, ними користується. Безумовно, будь-який бізнес ставить на чільне місце прибуток. І тут потрібно створювати на державному рівні механізми, які дозволять зменшити собівартість продукції підприємств на території України, щоб вона потрапляла до країн ЄС і була там конкурентоспроможною. Що стосується великого бізнесу - такого, як «Турбоатом», «Електроважмаш», ФЕД, ХАЗ, то ці підприємства за день або за рік неможливо «перемкнути». Це копіткий і постійний процес, і ми над ним працюємо», - підкреслив голова ХОДА.