Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартував проект «Підтримка розвитку громад зсередини»

На Харківщині стартував проект «Підтримка розвитку громад зсередини»

У його рамках пройдуть навчальні семінари для представників органів місцевого самоврядування та громадськості 12 територіальних громад області.

Спеціалістів громад навчать створювати проекти, спрямовані на розвиток територій. 3 найкращі проекти профінансують міжнародні донори.

Проект «Підтримка розвитку громад зсередини» реалізують на території п’яти регіонів України. У Харківській області його партнерами виступають ХОДА та Харківський регіональний Офіс з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади.

Семінари для представників органів місцевого самоврядування та громадськості 12 територіальних громад області розбито на два етапи. Перший тренінг пройшов 21-23 січня в селищі Гайдари Зміївського району. У навчальній програмі взяли участь представники міст Балаклія, Чугуїв, Лозова, Куп'янськ, Ізюм та Первомайськ - майбутніх центрів об’єднаних громад.

Під час семінару обговорили особливості децентралізації та нові методики розвитку громади, міжнародні та національні стандарти передової практики розвитку міста, планування діяльності відділу управління проектами та залучення коштів, досвід країн ЄС у реформі з децентралізації, стратегію розвитку міста, комунікації з громадянським суспільством для подолання кризи місцевих ідей, взаємодію з Державним фондом регіонального розвитку та міжнародними фондами, банками та проектами міжнародної технічної допомоги, проектний цикл (аналіз, написання проекту, бюджетний процес, обрання партнерів, фандрайзинг, управління проектом). 

«Важливо, що в рамках цього заходу представники місцевого самоврядування та громадськості певних територій не тільки отримали корисні знання, а й закріпили їх у ході виконання практичних завдань та роботи в командах протягом всього заходу, - зазначила  керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформ Діана Баринова. - Тепер необхідно ці проекти доопрацювати та представити на розгляд донорів».

Другий етап навчання пройде з 28 по 31 січня. Учасниками навчання стануть представники міст Красноград, Валки, Люботин, Мерефа, смт Пісочин та Старосалтівської об’єднаної територіальної  громади.

Нагадаємо, проект «Підтримка  розвитку громад зсередини» в нашій країні реалізує Український інститут міжнародної політики у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках програми «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри» (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).