Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вища школа Харківщини повинна йти попереду всіх процесів. Юлія Світлична

Вища школа Харківщини повинна йти попереду всіх процесів. Юлія Світлична

17 грудня заступник голови ХОДА взяла участь в урочистій церемонії нагородження переможців ХVII Обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена».

Захід відбувся у ХНАТОБі за участю представників обласної влади, керівників, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, науковців. Юлія Світлична від імені голови Харківської облдержадміністрації привітала всіх присутніх зі святом.

«Сьогодні ми вшановуємо кращих з кращих, які своїми справами заслужили слова найвищої похвали. Вища школа Харківщини - це предмет гордості, але це не привід для того, щоб зупинитися і просто стояти на місці. Вища школа Харківщини повинна розвиватися і йти вперед. І я думаю, що 2015-й показав нам, як може міжвузівська співпраця разом з органами влади показати гідний результат не тільки у вищій школі, але й у середній, -  зазначила Юлія Світлична. - Вища школа повинна іти попереду всіх процесів. Від вас залежить якість освіти та підготовка кадрів, які будуть керувати державою. Від вас залежить, на скільки високе ім'я і традиції вищої школи Харківщини будуть звучати не тільки на національному рівні, а й на міжнародній арені. Нам є чим пишається, чого прагнути, і нам є, над чим працювати».

В обласному конкурсі  «Вища школа Харківщини – кращі імена» брали участь викладачі та співробітники вищих навчальних закладів Харківщини. Переможцями та дипломантами стали 34 учасника в таких номінаціях: «За мудрість і відданість науці та освіті», «За шляхетний приклад служіння українському народові», «Декан факультету», «Завідувач кафедри», «Завідувач кафедри фізичного виховання», «За високі досягнення в творчій та культурно-просвітниціькій діяльності», «Викладач гуманітарних дисциплін», «Викладач фундаментальних дисциплін», «Науковець», «Молодий науковець», «Викладач професійно- орієнтованих дисциплін».

На урочистій церемонії слова привітання сказав голова ради ректорів ВНЗ Харкова, ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров. Він зазначив, що Харківщина може пишатися здобутками вищої школи. І сьогодні в регіоні докладається багато зусиль, аби трансформувати, реформувати вищу школу на нових засадах,  імплементуючи новий закон про вищу освіту.

«Нам сьогодні доводиться вирішувати абсолютно нову низку проблем, відповідати на нові виклики. Нам треба шукати нові шляхи більш творчої, більш ефективної роботи з патріотичним вихованням молоді та можливість об’єднуватися для розв’язання новітніх питань. І треба сказати, що нам дуже допомагає ідея, яку запропонував голова ХОДА Ігор Райнін, - об’єднатися. Ми створили Харківський консорціум, який розробив цілу низку дуже серйозних, дуже актуальних програм, які сьогодні успішно втілюються в життя. Але за новими здобутками і відкриттями, новими лекціями, курсами, дисертаціями стоять люди, які не шкодують ані часу, ані сил, аби наша вища школа підіймалася на вищі шаблі розвитку та відкривала нові горизонти своєї роботи», - зазначив Віль Бакіров.

Обласний конкурс «Вища школа Харківщини – кращі імена» започаткований у 1999 році. За цей час його лауреатами та дипломантами стали понад 800 науково-педагогічних працівників вищої школи. У 86 ВНЗ здобувають вищу освіту 180 тисяч студентів, понад 20 тисяч - з 122 країн світу. Навчальний процес забезпечують близько 20 тисяч науково-педагогічних та педагогічних працівників. В 2014-2015 навчальному році захищено 1134 дисертації, в тому числі 139 докторських та 995 кандидатських. Вищі навчальні заклади здійснюють співробітництво з 1248 організаціями, з зарубіжними партнерами з 63 країн світу.