Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині 105 демобілізованих бійців АТО відкрили власну справу

На Харківщині 105 демобілізованих бійців АТО відкрили власну справу

Питання зайнятості демобілізованих учасників АТО та осіб, що мають інвалідність, обговорили під час круглого столу під головуванням заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Відкриваючи засідання круглого столу, Михайло Черняк зазначив, що питанню психологічної та соціальної адаптації зазначених категорій громадян в Харківській області приділяється значна увага.

«Результат нашої роботи - найвищі показники зайнятості пільгових категорій населення серед всіх регіонів України - понад 70%, - підкреслив заступник керівника області. - Так, з початку року за допомогою служби зайнятості було працевлаштовано 187 демобілізованих учасників АТО та 635 осіб з інвалідністю».

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, наразі на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває майже 200 тисяч осіб з інвалідністю та 3,2 тисячі демобілізованих учасників АТО. Протягом року для них проводилися профорієнтаційні заходи. До навчання залучили 148 осіб, з державного бюджету на їх підготовку було витрачено 600 тис. грн. Зокрема, 133 особи навчено за професією водія, 12 проходять навчання в Харківському центрі професійної технічної освіти державної служби зайнятості за найбільш потрібними на ринку професіями: оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням тощо. У 2016 році на навчання планується залучити понад 500 осіб, для цього передбачено 2,7 млн грн.

Під час засідання учасники круглого столу підняли також питання надання пільгових ваучерів для отримання другої вищої освіти для учасників АТО. Такі ваучери можуть отримати демобілізовані віком старше 45 років. За словами учасників заходу, в бійців АТО виникає досить багато питань щодо застосування цих ваучерів. Зокрема, вони покривають лише частину навчання, не всі виші охоче приймають бійців на навчання на таких умовах, тощо.

За словами Михайла Черняка, це питання ретельно вивчать для того, щоб удосконалити механізм застосування ваучерів. До роботи підключать Департамент освіти, який підготує для бійців брошуру з роз'ясненнями щодо можливостей отримати другу вищу освіту.

Про допомогу учасникам АТО у відкритті власної справи розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

«Ми надаємо учасникам АТО повний комплекс профорієнтаційних послуг: проводимо семінари, тренінги, консультуємо щодо відкриття власної справи. Загалом матеріальну допомогу на відкриття бізнесу в цьому році отримали 105 демобілізованих. Вони пройшли відповідне навчання, захистили бізнес-плани, мають змогу отримувати подальші консультації в нашому консалтинговому центрі», - зазначив Володимир Міненко.

Під час круглого столу представники громадських організацій ветеранів АТО запропонували власну допомогу та підтримку для тих, хто дійсно прагне займатися бізнесом. Михайло Черняк схвалив цю ініціативу.

«У вас великий досвід організаційної роботи, вам довіряють ваші побратими, тому ваша допомога, безумовно, стане їм у нагоді. Дуже важливо, щоб гроші, які отримали бійці для підприємництва, дійсно пішли на їм користь», - наголосив заступник голови ХОДА.

Також в ході обговорення учасники круглого столу зійшлися на думці, що до активного спілкування з потенційними робітниками необхідно залучати роботодавців.

«Сьогодні головна проблема в тому, що демобілізовані бійці не довіряють державним установам та програмам. Але ми в боргу перед ними, тому маємо донести до них всю інформацію та довести, що ми дійсно прагнемо допомогти. Саме тому представники роботодавців мають брати учать у зустрічах з учасниками АТО і безпосередньо розповідати їм про можливості працевлаштування, - наголосив Михайло Черняк. - Крім того, ми будемо й надалі проводити подібні зустрічі, але у більш розширеному варіанті, запрошувати на них якомога більше бійців. Ми маємо виробити системний формат спілкування, адже проблеми учасників АТО наразі є дуже важливими і найближчим часом, на жаль, не втратять актуальності».