Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область розвиватиме співпрацю з Італією

Харківська область розвиватиме співпрацю з Італією

8 грудня відбулася зустріч заступників голови ХОДА Юлії Світличної та Марка Беккера з делегацією ділових кіл Італійської Республіки.

Сторони обговорили можливі напрямки співпраці. Юлія Світлична охарактеризувала потенціал Харківської області. Вона підкреслила: незважаючи на те, що регіон межує з Російською Федерацією і зоною АТО, тут стабільна соціально-економічна ситуація, а всі сили керівника облдержадміністрації Ігоря Райніна спрямовані на забезпечення безпеки на території Харківщини.

«Безумовно, ті традиційні напрямки співпраці, які у нас були налагоджені з Італією, залишаються пріоритетом і зараз. Також у нас досить багато сфер, які вже розвиваються і доводять свої стійкі позиції на світовому ринку. Зі свого боку ми всіляко сприяємо й міжнародним, і українським компаніям для того, щоб Харківська область розвивалася, й бізнес на території регіону тільки набирав обертів», - зазначила Юлія Світлична.

Марк Беккер зазначив, що облдержадміністрація зацікавлена у співпраці за напрямками впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення енергоефективності.

«Йдеться не просто про раціональне та ефективне використання ресурсів, але й про їх поновлення. У цьому відношенні Італія має досвід, який ми б хотіли застосовувати у себе. Дуже цікаво, зокрема, введення на законодавчому рівні в Італії в 2012 році енергетичної сертифікації будівель, без якої неможливо продати нерухомість», - навів приклад Марк Беккер.

Почесний консул  Італії в Україні Марко Тосон зазначив, що бачить величезний потенціал для співпраці з Харківською областю в різних сферах.

«Ми вважаємо, що Харківська область - це один з кращих, а, може бути, й кращий за своїм потенціалом регіон в Україні. І з економічних причин, і з особистих, і за відношенням людей, - зазначив Марко Тосон. - Ми чули про те, що тут представлено сільське господарство. У нас так само, але останнім часом зі сфери виробництва продукції ми змістилися до переробки, всі процеси були автоматизовані. Я думаю, що ці технології та підходи можуть бути корисні Україні та Харківській області, зокрема».

Також представники італійської делегації висловили зацікавленість у співпраці з нашим регіоном у науковій та енергетичній сферах.

«Дуже багато проектів, над якими можна працювати. Але хотілося б сконцентрувати увагу на проекті з енергоефективності. Зі свого боку ми готові надати 50% інвестицій, і 50% - з боку України. Є можливість отримати кошти, гранти від європейських фондів», - розповів Марко Тосон.

Юлія Світлична підкреслила, що цей напрям співпраці є перспективним. За її інформацією, в регіоні вже вдалося перевести з газу на альтернативне паливо 24% котелень. Робота в цьому напрямку знаходиться під особистим контролем голови області Ігоря Райніна.

Заступник голови ХОДА запевнила, що італійським інвесторам гарантовано сприяння керівництва області.

«Ми стоятимемо на боці закону і відстоюватимемо законні права міжнародних представників, щоб вони мали можливість якісно здійснювати діяльність на території Харківщини», - сказала Юлія Світлична.

Вона також передала представникам італійської делегації каталог з інвестиційними пропозиціями, в якому представлені всі сфери економіки Харківської області.

Більше фото