Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Показник захворюваності на ВІЛ/СНІД у регіоні суттєво нижче середнього по Україні

Показник захворюваності на ВІЛ/СНІД у регіоні суттєво нижче середнього по Україні

Про це повідомили в Харківському обласному центрі здоров'я.

«За 10 місяців поточного року в Харківській області зареєстровано 447 ВІЛ-інфікованих і 168 хворих на СНІД. Це приблизно на рівні минулого року, коли було зареєстровано 453 інфікованих і 179 хворих. Тобто епідемситуація, на жаль, не покращилася», - розповіли в обласному центрі здоров'я.

Найбільше інфікованих у віковій групі від 20 до 49 років: їхня частка складає близько 70% від загальної кількості. Основним шляхом зараження, за даними медиків, є статевий (56%), при введенні наркотичних речовин заразилися 21% інфікованих.

Усього станом на 1 листопада в Харківській області на обліку перебуває 3 256 інфікованих і хворих на СНІД, у тому числі 266 дітей, з яких у 60 діагноз ВІЛ-інфекції підтверджено. Серед вперше зареєстрованих інфікованих в поточному році - 93 дитини, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів.

«Показник захворюваності на 100 тис. населення області - 120,3 - значно нижчий, ніж в цілому по Україні (298,7)», - зазначили в обласному центрі здоров'я.

Найбільші показники поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровані в Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях.

В цілому з початку 2015 року в Україні зареєстровано близько 10 тис. людей, що живуть з ВІЛ. Загальна кількість осіб, яким був поставлений діагноз ВІЛ-інфекція з 1987 по 2015 рік, складає більше 274 тис. чоловік.

«Більше половини людей, що живуть з ВІЛ, не знають про свій статус і залишаються поза медичним спостереженням. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України, станом на 1 жовтня цього року під спостереженням перебувало тільки 127 тис. ВІЛ-інфікованих і 33 тис. хворих на СНІД», - розповіли в обласному центрі здоров'я.

Фахівці також підкреслили, що за оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. На сьогоднішній день міжнародні організації не бачать ознак спаду епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

Теги