Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мешканці регіону отримали житлових субсидій майже на 690 млн грн

Мешканці регіону отримали житлових субсидій майже на 690 млн грн

Стан призначення субсидій на оплату комунальних послуг в Харківській області обговорили під час селекторної наради під головуванням т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка.

«Голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін визначив завдання - забезпечити опрацювання не менше 95% поданих для оформлення субсидій справ. Це питання перебуває під його особистим контролем. Адже надання громадянам субсидій - це не тільки можливість зняти соціальну напругу, викликану підвищенням тарифів, а й дієва підтримка наших підприємств, які надають послуги населенню. Якщо люди не зможуть сплачувати за послуги, у комунальних підприємств виникнуть заборгованості за спожиті енергоносії. Цього ми не можемо допустити», - підкреслив Вадим Глушко, звертаючись до учасників засідання.

Як розповів під час наради директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, в Харківській області налічується більше мільйона домогосподарств, з них майже 25% вже користуються житловою субсидією.

«Станом на 18 листопада за призначенням субсидій за новим порядком звернулися 177 тисяч сімей. Ще 119 тисячам сімей, що користувалися субсидією за старим механізмом, вона перерахована автоматично», - повідомив Юрій Шпарага.

За його словами, на сьогодні опрацьовано 281 тисячу особових справ, з них понад 278 тисячам сімей субсидію призначено. В середньому по області показник оформлених справ становить 94%, при цьому в районах області - 95%, а в місті Харкові - 92%. Найкращі показники оформлення субсидій - в Борівському, Зачепилівському, Кегичівському, Шевченківському районах, містах Ізюм та Лозова - понад 97%.

Юрій Шпарага розповів, що, за попередніми розрахунками, в області має бути 346 тисяч сімей, які отримуватимуть субсидії.

«Для виконання цього плану нам необхідно вжити всіх можливих заходів щодо залучення до програми житлових субсидій ще 70 тисяч сімей. Це можливо, враховуючи те, що з початком опалювального періоду, протягом жовтня-листопада, до органів соцзахисту області звернулися понад 51 тисяча громадян, - зазначив директор Департаменту соцзахисту. - До речі, майже 22 тисячі пакетів документів для призначення субсидій доставлено поштою».

Як повідомив директор Департаменту фінансів ХОДА Сергій Овсянніков, на виплату субсидій в цьому році вже було спрямовано майже 689 млн грн. Але, за його словами, ліміт передбачених на це коштів не вичерпаний, резерву вистачить щонайменше до кінця року.

Для того, щоб пришвидшити роботу з призначення субсидій, у вересні, відповідно до постанови Кабміну, в Харківській області було збільшено штат робітників органів соцзахисту на 239 одиниць, а також встановлено щомісячну надбавку в розмірі 50% окладу за понаднормову роботу. Крім того, для поліпшення роботи з державного бюджету було спрямовано 3 млн грн на придбання необхідного обладнання, зокрема, було закуплено 527 комп’ютерів та іншої оргтехніки.