Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

90% дітей в Харківській області, що підлягають вакцинації, отримали щеплення від поліомієліту

90% дітей в Харківській області, що підлягають вакцинації, отримали щеплення від поліомієліту

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, це другий показник за охопленням вакцинацією від поліомієліту по Україні.

За інформацією Олександра Галацана, в Харківській області вакцинації від поліомієліту підлягає 145 тисяч дітей у віці від перших днів життя до 6 років. Частина з них раніше були щеплені проти поліомієліту, але не пройшли ревакцинацію через відсутність вакцин. 21 тисяча дітей різного віку взагалі не були щеплені від поліомієліту.

У ході першого раунду вакцинації, який проходив з 23 жовтня до 7 листопада, в Харківській області щеплення отримали близько 90% дітей з цільової групи. Сьогодні, за словами Олександра Галацана, процес вакцинації в регіоні продовжується - але менш інтенсивними темпами.

«Нам потрібно було масовано провести перший раунд вакцинації, оскільки саме так переривається епідпроцес і тільки так надалі вдасться досягти позитивного результату, - пояснив Олександр Галацан. - При такій великій кількості дітей, які підлягають вакцинації, правильно організувати цей процес було непросто. Але ми все продумали і відпрацювали. До вакцинації залучили 2,5 тисячі медпрацівників, була організована робота 1022 прищепних кабінетів в Харкові і області».

За словами директора Департаменту охорони здоров'я, в області не зафіксували жодного випадку алергічних реакцій або побічних дій вакцини, що говорить про її високу якість і дотримання умов зберігання та транспортування.

Наступний раунд вакцинації - ревакцинація - почнеться 7 грудня.

Нагадаємо, велику партію інактивованих і ослаблених вакцин проти поліомієліту Україна отримала у вересні в якості допомоги від міжнародних організацій. У жовтні до Харківської області надійшло 155 тисяч доз вакцин - цього достатньо, щоб у повному обсязі провести вакцинацію та ревакцинацію від поліомієліту.

Перебої з централізованими поставками вакцин в Україні, за словами Олександра Галацана, призвели до того, що календар планових щеплень збився. Тому сьогодні фахівці розробляють новий календар з урахуванням надходження препаратів, які закуповуються за державними програмами.

За цими цільовими програмами Харківська область має отримати від Міністерства охорони здоров'я препарати і матеріали на суму 214 млн грн.

«Централізовані програми в цьому році значно затрималися, до жовтня ми практично не отримували ніяких вакцин і сироваток від міністерства. Проблеми, з якими стикалася Харківщина, ми вирішували своїми силами і в межах норм, які дозволяє закон. Сьогодні 7 з 14 типів обов'язкових вакцин в області немає взагалі. Серед них - вакцини від дифтерії, кашлюку, гепатиту. Ці вакцини, а також багато інших препаратів і матеріалів, ми розраховуємо отримати від міністерства в кінці листопада - на початку грудня», - розповів директор департаменту ХОДА.