Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Тільки ОСББ може бути ефективним споживачем комунальних послуг. Євгеній Шахненко

Тільки ОСББ може бути ефективним споживачем комунальних послуг. Євгеній Шахненко

Про те, які завдання стоять перед Харківською областю у сфері створення ОСББ, заступник голови ХОДА розповів під час селекторної наради 6 листопада.

Як зазначив Євгеній Шахненко, кількість ОСББ в регіоні не відповідає сучасній державній політиці у сфері ЖКГ.

«Протягом останніх кількох років увага цьому питанню практично не приділялася. Особливо погано в цьому напрямку працює Харків. Якщо в області ОСББ становлять близько 20% багатоквартирного житлового фонду, то в Харкові це близько 4%, - зазначив заступник голови ХОДА. - Тому сьогодні керівник області Ігор Райнін ставить перед нами чіткі завдання щодо активізації цієї роботи. Наша головна мета - сформувати якісного власника житла та споживача комунальних послуг, який зможе самостійно створити для себе комфортні умови проживання. Тільки такий власник зможе реалізувати політику енергозбереження та зменшення тарифів».

За інформацією директора Департаменту ЖКГ ХОДА Сергія Магдисюка, в 2015 році в Харківській області планувалося створити 200 ОСББ. Але з початку року було зареєстровано тільки 38 нових об'єднань.

У більшості районів області не створили жодного ОСББ. У місті Харкові зареєстровано 9 об'єднань при плані в 150. Але є й такі райони та міста, які перевиконали план. Так, в Чугуєві було створено 5 ОСББ при запланованих двох, в Харківському районі створили 6 замість 5 об'єднань, в Богодухівському та Золочівському - по 3 замість одного. На 100% виконали плани Барвінківський, Валківський, Краснокутський, Первомайський, Шевченківський райони, місто Люботин.

Говорячи про переваги об'єднань співвласників, Сергій Магдисюк зазначив, що 17 ОСББ області в 2015 році змогли взяти участь у регіональному конкурсі міні-проектів «Разом у майбутнє». Переможці конкурсу отримали 1,3 млн грн на модернізацію внутрішнього освітлення, заміну вікон та утеплення фасадів своїх будинків.

Крім того, цього року в області було видано 7 кредитів на суму більше 1 млн грн за державною програмою, згідно з якою ОСББ компенсують 40% тіла кредитів, узятих на енергоефективні заходи. Зараз на розгляді в банках знаходиться ще 19 заяв на суму 2,7 млн грн.

Євгеній Шахненко зазначив, що такої кількості заявок на пільгові кредити недостатньо.

«Враховуючи те, що ми прийняли обласну програму, за якою з обласного бюджету буде компенсуватися ще 20% тіла кредитів, в цілому членам ОСББ будуть оплачувати 60% кредитів, узятих на енергозбереження. Цією можливістю повинні скористатися всі об'єднання співвласників багатоквартирних будинків», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, в області триватиме роз'яснювальна робота, щоб до кінця року показники по створенню ОСББ покращилися.

«Безумовно, ми нікого не будемо примушувати об'єднуватися в ОСББ. Люди повинні самі усвідомити, що це єдиний правильний шлях. Завдання органів влади сьогодні - пояснити мешканцям регіону всі переваги ОСББ і зацікавити їх у добровільному створенні об'єднань», - підкреслив Євгеній Шахненко.