Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання децентралізації обговорили з будівельниками, архітекторами та мерами міст

Питання децентралізації обговорили з будівельниками, архітекторами та мерами міст

4 листопада відбулася науково-практична конференція з питань забезпечення децентралізації функцій виконавчої влади, а також впровадження прозорої системи контролю у сфері будівництва.

Захід проходив під керівництвом директора Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Михайла Рабіновича та керівника Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діани Баринової. Також для обговорення питань були запрошені керівники будівельних організацій, архітектори та мери міст Харківської області.

Діана Баринова подякувала керівництву ХОДА за ініціативу з організації конференції та підкреслила значимість розглянутого питання. За її словами, самодостатність громад якраз буде залежати від рішень у земельній та містобудівній галузях.

«Ми говоримо про те, що інвестиційний клімат для нових громад буде дуже важливим, а інвестор прийде тоді, коли буде прозора система відносин, якщо місцева влада у змозі приймати рішення, - вважає Діана Баринова. - Хочеться, щоб ми напрацювали додаткові рекомендації й озвучили їх у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та відповідних комітетах Верховної Ради України».

У свою чергу, Михайло Рабінович зазначив, що круглий стіл з даної тематики нещодавно відбувся в Києві.

«Зараз розробляється документ, який називається «Схема планування територій громад». Ця схема з урахуванням документів щодо децентралізації та формування громад надасть можливість людям на місцях отримати інструмент у вирішенні їх нагальних питань», - повідомив Михайло Рабинович.

За його словами, сьогодні також назріла необхідність оновлення застарілої документації - схем районних планувань, генеральних планів міст і сіл, детальних планів територій, а також поновлення картографії. На це Харківській області необхідні значні кошти - близько 450 млн грн, тому департамент змушений оптимізувати ці питання.

Також у ході науково-практичної конференції фахівці у сфері будівництва, архітектури та представники місцевого самоврядування висловили своє бачення питань. пов'язаних з децентралізацією.