Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанують пам’ять репресованих митців

У Харкові вшанують пам’ять репресованих митців

3 листопада у Харкові пройде акція «Потяг 3-4-5 Харків - Сандармох - Харків», присвячена річниці розстрілів в урочищі Сандармох. Харків’ян познайомлять з незвіданими сторінками історії.

«Всесвітньо відомий учений, харків’янин Юрій Шевельов назвав Першу столицю 1920-х років «третім Харковом» – «символом українського урбанізму, здибленої та бунтівної України». Але найкращих творців «третього Харкова» на початку 1930-х етапом відправили на Соловки, - розповідають організатори акції «Потяг 3-4-5 Харків-Сандармох-Харків». - В урочищі Сандармох, що на півдні Карелії, 27 жовтня та з 1-го по 4-те листопада 1937 року до 20-річчя Жовтневої революції радянською владою було розстріляно 1111 в’язнів, 290 з них були українцями. Серед яких - відмі митці, що творили у Харкові, - Лесь Курбас та Микола Куліш. «Четвертий Харків» був «суцільною провінцією» Радянського Союзу. Сьогодні ми творимо «п’ятий Харків».

3 листопада, у День пам’яті репресованих митців, у Харкові пройдуть наступні заходи, участь у яких можуть взяти всі бажаючі:

- 16:00 - зустріч на Театральному майдані, лекція для всіх учасників акції на тему «Березіль» Курбаса».

- 16:30 - Студентський перформанс у Харківському державному академічному драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка (вул. Сумська, 9).

17:00 - Вулична піша екскурсія від «Березілю» до Харківського літературного музею (вул. Фрунзе, 6). У ході екскурсії заплановано наступні зупинки:

- «Легендарна Сумська, 13»;

- «Будинок Саламандри, Шевельов»;

- «БахчиЧурайский фонтан»;

- «Година папуги»;

- «Площа П'яти кутів».

18:00 - «1920-ті НАЖИВО» - вірші в Харківському літературному музеї читають Сергій Жадан, Ганна Яновська.

19:30 – Заходи біля будинку «Слово» - «Кінець української силабо-тоніки» (вул. Культури, 9). У пам’ять про загиблих учасники акції запалять свічки, також заплановано читання віршів.

20:30 - Студентський перформанс на площі Свободи.

Вхід на всі заходи - вільний.

Реєстрація - за телефонами: (095) 881 40 88 (Вікторія), (096) 710 89 07 (Лейла).

Довідка. Ініціатором акції «Потяг 3-4-5 Харків - Сандармох - Харків» є радіожурналістка Вікторія Склярова. Організатори: Харківський літературний музей, театр-студія «Вінора» та Український клуб Слобідчини.

Теги