Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

20% кредитів, узятих ОСББ на утеплення, компенсуватимуть з обласного бюджету

20% кредитів, узятих ОСББ на утеплення, компенсуватимуть з обласного бюджету

Депутати Харківської обласної ради прийняли Програму стимулювання ОСББ та ЖБК Харківської області щодо впровадження енергоефективних заходів на 2016 - 2020 роки.

Згідно з цією програмою, за рахунок коштів обласного бюджету планується відшкодовувати 20% суми кредитів, які ОСББ та ЖБК беруть на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів.

«Завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів у багатоквартирному житловому фонді, ми можемо зменшити споживання теплової енергії, а, отже, і газу. Сьогодні це є одним з головних пріоритетів державної політики. Тому була прийнята державна програма, за якою з державного бюджету відшкодовується 40% суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання. Але ставки банків сьогодні дуже високі, тому ОСББ потрібна додаткова допомога», - пояснив необхідність прийняття регіональної програми директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

Регіональна програма почне діяти в наступному році: на її виконання з обласного бюджету планують направити 1 млн 100 тис. грн. Щорічно ця сума буде збільшуватися на 100 тис. грн і в 2020 році складе 1,5 млн грн. Таким чином, загальна сума на період 2016-2020 років складе 6,5 млн грн.

Відшкодовуватися будуть кредити, витрачені на купівлю обладнання для облаштування індивідуальних теплових пунктів, регуляторів теплового потоку, вузлів обліку гарячої та холодної води і теплової енергії. Також відшкодовуватимуть установку вікон з двокамерними склопакетами для місць загального користування (під'їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ) і придбання матеріалів для проведення теплоізоляції зовнішніх стін, покрівель і фундаментів. Крім того, під дію програми підпадає устаткування для модернізації систем освітлення місць загального користування.

«За державною програмою стимулювання за 6 місяців цього року в Харківській області було видано 6 кредитів на суму 992 тис. грн. Середній розмір одного кредиту становить близько 165 тис. грн. Тобто сума 20% відшкодування в середньому складе близько 33 тис. грн. Значить, в 2016 році компенсацію з обласного бюджету зможуть отримати орієнтовно 33 ОСББ та ЖБК», - пояснив Сергій Магдисюк.

Втім, програма передбачає, що у разі, якщо кількість ОСББ, бажаючих отримати кредити зросте, річний обсяг фінансування буде збільшуватися.

Довідка. Станом на 1 жовтня в Харківській області налічується 811 ОСББ, до складу яких входить 1184 багатоквартирні будинки, та 541 ЖБК, що обслуговують 477 будинків. Загалом до складу ОСББ та ЖБК входить близько 11% загальної кількості багатоквартирних будинків області.

Фото засідання XXXVIII сесії облради VI скликання