Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області розроблять програму медичного забезпечення пацієнтів з орфанними захворюваннями

В області розроблять програму медичного забезпечення пацієнтів з орфанними захворюваннями

28 жовтня заступник голови ХОДА Михайло Черняк провів особистий прийом громадян.

Більшість з тих, хто прийшов на прийом, зверталися до заступника голови обласної адміністрації з питань медичного обслуговування.

Так, мешканка Харкова розповіла про свої претензії до обслуговування інвалідів-чорнобильців в 9-й і 18-й поліклініках. Вона зазначила, що лікарів, які приймали тільки чорнобильців, у міських поліклініках немає вже кілька років, і інвалідів приймають у загальному порядку. При цьому вони не мають можливості потрапити на прийом без черги.

Михайло Черняк запевнив, що звернеться до міського Департаменту охорони здоров'я з проханням відновити в поліклініках прийом лікарів, що спеціалізуються на чорнобильцях, щоб цій категорії громадян могли приділяти достатню увагу.

Також жінка попросила допомогти з забезпеченням необхідного для інваліда-чорнобильця лікарського препарату, який він протягом декількох років отримував безкоштовно за спеціальною програмою, а тепер змушений купувати за власні кошти.

Михайло Черняк роз'яснив, що виписувати пільгові ліки, які не занесені до переліку референтних цін, лікарі поліклініки не можуть. Він запропонував пацієнту пройти обстеження і лікування в НДІ терапії ім. Л. Т. Малої, де йому підберуть інший препарат, який можна буде отримувати за пільговими рецептами.

«У Харківській обласній адміністрації укладено договір з цим медичним закладом. Як тільки там звільниться місце за нашою квотою - ви одразу отримаєте направлення. Ми обов'язково продумаємо схему лікування, при якій ви отримаєте допомогу, яку закон гарантує чорнобильцям», - пообіцяв заступник керівника області.

Допомогти відновити здоров'я після складної операції в НДІ терапії ім. Л. Т. Малої попросив ще один харків'янин. Михайло Черняк пообіцяв, що він отримає направлення у зручний для нього час.

Також до Михайла Черняка звернувся представник громадської організації, яка об'єднує харків'ян, хворих на мієлолейкоз. Він запропонував створити регіональну програму по забезпеченню медикаментами хворих на хронічний рак крові. За його даними, всього в області налічується 138 осіб з цим захворюванням. 60 з них пройшли цитологічні дослідження, що підтверджують діагноз. З них тільки 30 отримують ліки за державною програмою, решта - в черзі. Лікування обходиться в 30 тис. грн на місяць. Чоловік розповів, що в деяких регіонах країни прийняті регіональні програми, за якими за кошти обласних бюджетів закуповуються аналогічні препарати, які в 7 разів дешевше.

«Згідно із законодавством, з 2016 року забезпечення препаратами всіх пацієнтів з орфанними захворюваннями, до яких відноситься і мієлолейкоз, покладається на органи місцевої влади. Тому програму, про яку ви говорите, ми будемо розробляти обов'язково, - розповів Михайло Черняк. - Враховуючи обмежені фінансові можливості, ми, звичайно, будемо робити вибір на користь більш доступних медикаментів. Якщо препарат, який ви пропонуєте, схвалять лікарі, і його внесуть до списку референтних, то в наступному році ми зможемо забезпечити медикаментами хворих на мієлолейкоз на Харківщині».

Крім того, до Михайла Черняка зверталися з питань розвитку спорту в регіоні. Так, тренер з боксу, який прийшов на прийом, попросив допомогти з ремонтом залів для тренувань спортсменів в Харкові. Михайло Черняк обіцяв взяти це питання під особистий контроль.

Всі, хто прийшов на прийом заступника голови облдержадміністрації, отримали, за необхідності, консультації керівників профільних підрозділів ХОДА.

Більше фото