Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області реєструють 300 інсультів на кожні 100 тисяч населення

У Харківській області реєструють 300 інсультів на кожні 100 тисяч населення

29 жовтня у всьому світі проходить День боротьби з інсультом.

Статистику по захворюваності в Харківській області навів Департамент охорони здоров'я ХОДА. Так, минулого року в нашому регіоні реєстрували 300 випадків інсультів на кожні 100 тисяч населення (у 2013 році - 289,8). В абсолютних цифрах в 2014 році в нашій області діагноз «інсульт» ставили 8166 разів (в 2013-му - 7909 разів).

«Якщо порівнювати ці дані зі статистикою минулих років, то відзначаємо нехорошу тенденцію. Кількість інсультів зростає - наприклад, в 2009 році в нашій області було зареєстровано трохи більше 5000 інсультів, в 2010-му - понад 4700», - повідомили в Департаменті охорони здоров'я.

За інформацією департаменту, досить високий показник захворюваності дорослого населення артеріальною гіпертонією - в 2014 році було виявлено 44 415 хворих. Фахівці нагадують, що на даний момент основною стратегією попередження інсульту є виявлення та корекція факторів ризику. Симптомами, які повинні змусити запідозрити недобре та звернутися за допомогою, є раптові: слабкість, оніміння в руці або нозі; порушення зору на один або обидва ока, двоїння в очах; розлад мови або її розуміння; втрата рівноваги, порушення координації, запаморочення; втрата свідомості; гострий головний біль без жодної видимої причини або після стресу, фізичного перенапруження; оніміння губи або половини обличчя, часто з «перекосом».

Медики підкреслюють, що при появі хоч б одного з перших симптомів інсульту необхідно терміново викликати «швидку допомогу». Оскільки по-справжньому ефективним є лікування в перші 3 години (максимум, 6 годин) з моменту порушення мозкового кровообігу. Якщо цей час буде згаяно, шанси на одужання стають мінімальними.

Щоб запобігти інсульту, фахівці радять контролювати свій артеріальний тиск і звертатися за допомогою до лікаря, якщо тиск перевищує 140/90 мм рт. ст .; відмовитися від паління, обмежити прийом алкоголю і вживання кухонної солі; позбавиться від надмірної ваги; більше рухатися і уникати стресових ситуацій.

Довідка. Інсульт - найбільш поширене захворювання головного мозку дорослих людей. При ньому виникає гостре (тобто раптове) порушення мозкового кровообігу, розрив або закупорка одного з судин мозку.

За даними Всесвітньої Федерації неврологічних товариств, щорічно в світі реєструється близько 16 млн інсультів. Вони стають причиною 10% всіх смертей у світі. Щорічно від інсульту помирає більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і малярії разом узятих. За даними ВООЗ, інсульт посідає третє місце серед причин смерті європейців після серцево-судинних і онкологічних захворювань. На жаль, прогнози експертів ВООЗ невтішні. Якщо ситуація не зміниться, то вже в 2030 році в світі очікується 23 млн нових випадків інсульту, а летальні випадки і ускладнення цього захворювання досягнуть 8 млн. Смертність від інсульту в розвинених країнах становить 37-48 випадків на 100 тис. населення, а в Україні цей показник досяг майже 73 випадків.

В Україні жертвами цього захворювання щорічно стають 100-110 тис. чловік. Причому кожен п'ятий помирає, кожен десятий стає безпорадним інвалідом, а 35% постраждалих від інсульту - це люди працездатного віку. Останнім часом збільшується кількість хворих на інсульт дітей і підлітків. Внаслідок гострих порушень мозкового кровообігу в Україні щорічно вмирають 40-42 тис. чоловік, тобто кожну 12-13 хвилину від інсульту помирає один мешканець України. І щороку від інсульту майже 20 тис. хворих стають інвалідами.