Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили питання реформування земельних відносин

На Харківщині обговорили питання реформування земельних відносин

У засіданні «круглого столу» на тему «Що українське суспільство очікує від земельної реформи» взяли участь провідні фахівці та експерти.

Захід був організований асоціацією «Земельна спілка України» спільно з  Харківським регіональним офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування  та децентралізації повноважень органів виконавчої   влади, ТОВ «Земінформ» за підтримки Європейської Комісії.

 У круглому столі взяли участь сільгоспвиробники, фермери, представники дорадчої служби, землевпорядники, науковці, представники державних органів і органів місцевого самоврядування. 

«Реформування сфери земельних відносин - основний фактор, який  формує спроможність територіальної громади, врегулювання якого надасть значні можливості територіальним громадам. Саме реформування цієї сфери відкриє селам та селищам області  зовсім нові можливості для залучення інвесторів на прозорих і зрозумілих умовах, дозволить змінити загальні підходи до розпорядження земельним фондом та зробити їх на порядок ефективнішими, що зможе принести значні додаткові надходження до місцевих бюджетів», - у своєму вітальному слові зазначила керівник  Харківського регіонального Офісу реформ Діана Баринова.

У рамках заходу провідні експерти (Андрій Мартин - експерт у галузі земельних відносин, землеустрою, оцінки землі, розробник багатьох нормативних документів у сфері земельних відносин, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України, Сергій Біленко , - експерт у сфері правового регулювання земельних відносин, розробник багатьох законодавчих актів, Андрій Кошиль - президент Асоціації «Земельна спілка України»), що входять до складу Робочої групи по земельній реформі в рамках розроблення Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки,  презентували концепцію земельної реформи. 

Свої пропозиції щодо реформування галузі озвучили і представники Харківщини:  член робочої групи з підтримки заходів щодо об’єднання територіальних громад, директор ТОВ « Земінформ» Павло Матвєєв запропонував до складу  концепції реформування галузі декілька інформаційно-технічних проектів, які дозволять організувати надання послуг у сфері земельних відносин на зовсім новому рівні, що є особливо важливим в контексті створення спроможних громад та передачі повноважень у сфері земельних відносин на місцевий рівень. 

В рамках дискусії  також були обговорені питання  щодо можливих  критеріїв  оцінки результатів  земельної реформи, яка проводиться в Україні, позитивні   та  негативні наслідки від заборони на продаж і зміну цільового призначення сільськогосподарських земель, фобії суспільства щодо зняття мораторію на продаж землі   (чи то дійсні ризики чи результат політичних спекуляцій), яким українські громадяни бачать ринок сільськогосподарських земель, - ліберальна модель чи жорстке державне регулювання. Також учасники заходу обговорили роль органів місцевого самоврядування в управлінні публічними землями.