Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області запустили перший етап «Електронного уряду»

У Харківській області запустили перший етап «Електронного уряду»

16 жовтня заступник голови ХОДА Юлія Світлична підписала договір з Міжнародним агентством регіонального розвитку «GloBee» про безкоштовну передачу програмного забезпечення для здійснення дослідної експлуатації системи.

Безпосередньо перед підписанням договору розробники презентували два перших модуля «Електронного уряду». Мова йде в першу чергу про запуск системи зовнішнього та внутрішнього електронного документообігу обласної державної адміністрації та системи електронної реєстрації й інформаційного супроводу внутрішньо переміщених осіб.

Головний розробник компанії «CEO VisaPort» Гассан Матар запевнив, що система забезпечена високим рівнем захищеності. При цьому для зручності користувачів документообіг здійснюється досить просто. За інформацією розробника, тепер систему потрібно просто адаптувати під конкретних користувачів. Цим зараз займаються місцеві IT-компанії. На підтвердження своїх слів Гассан Матар особисто протестував своє дітище та за допомогою сканера розмістив тестові документи в системі електронного документообігу.

У презентації прийняла участь керівник прямих продажів, національний менеджер по роботі з глобальними проектами ДП «Коніка Мінолта Україна» Ольга Гальянт. Вона подарувала Харківській облдержадміністрації обладнання, необхідне для роботи в системі «Електронний уряд». Сучасний сканер від «Коніка Мінолта Україна» здатний сканувати 80 аркушів у хвилину в двосторонньому режимі. Аналогічну апаратуру від підприємства отримає і Міністерство соціальної політики України.

«Сьогодні в тестовому режимі в Харківській обласній державній адміністрації запущена система зовнішнього та внутрішнього електронного документообігу. Але це не одномоментний процес. Звичайно, ще відбуватиметься цілий ланцюжок процесів - це й навчання персоналу, і забезпечення необхідною технікою. Комп'ютери та сканери будуть надані на безоплатній основі»- заявила Юлія Світлична.

За її інформацією, на тестування системи знадобиться близько півроку. Вже з 2016 року в ХОДА повноцінно запрацює система електронного документообігу. Голова громадської організації Міжнародне агентство регіонального розвитку «GloBee» Дмитро Шувал повідомив, що система електронного документообігу дозволить не тільки прискорити процес прийняття рішень, але мінімізує бюрократію і зробить багато процесів набагато більш прозорими.

Заступник голови ХОДА підкреслила: система, що запущена в Харківській області, буде стартовою та базовою для роботи всіх органів державної центральної влади в Україні.

Друга тестова програма, яку запустили в роботу 16 жовтня, також була розроблена Гассаном Матаром спеціально для Харківської області. Це система електронної реєстрації та інформаційного супроводу внутрішньо переміщених осіб. Як запевнив Дмитро Шувал, це особливий проект, який спрощує та прискорює спілкування переселенців з органами державної влади та громадськими організаціями в області.

«Проект допоможе прискорити процес реєстрації переселенців, з його допомогою органи влади та недержавні організації зможуть координувати свою роботу. Електронна система однозначно відкриє тимчасово переміщеним особам швидкий доступ до тих організацій, які безпосередньо їм допомагають », - розповів Дмитро Шувал.

Він зазначив, що для переселенців, які не мають доступу до комп'ютера, в місті будуть встановлені спеціальні кіоски.

Протестувати нове програмне забезпечення в ході презентації системи змогли також фахівці обласної державної адміністрації, Департаменту інформаційних технологій Секретаріату Кабінету Міністрів України та Міністерства соціальної політики України. Зразки технічного обладнання, необхідного для всебічного здійснення тестування, надаються компанією «Konica Minolta Україна».

Довідка. Пропозиція з проектування, розробки «під ключ» і безкоштовної передачі на баланс держави відповідно до чинного законодавства України системи електронного управління надійшла до ХОДА від компанії «Portis Consulting» (Лондон, Великобританія) та громадської організації Міжнародне агентство регіонального розвитку «GloBee» 19 травня 2015 року. Проект реалізується на громадських засадах і не передбачає бюджетного фінансування.