Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області планують модернізувати близько 1000 тракторів

У Харківській області планують модернізувати близько 1000 тракторів

Такі дані озвучив голова ХОДА Ігор Райнін після презентації програми «ХТЗ» з модернізації техніки працівникам сільського господарства Первомайського району.

«Сільське господарство - це основа економіки Харківської області, - підкреслив Ігор Райнін під час зустрічі з головами сільрад і керівниками сільгосппідприємств Первомайського району. - Я перед Кабінетом Міністрів позначив дві наші позиції: перша стосується промислового комплексу області, друга - сільського господарства. Щодо розвитку АПК наша позиція буде вкрай серйозна і тверда: потрібно навести лад із землею. Що стосується промисловості, то Україні потрібна серйозна індустріальна політика, програмні та системні дії. Ми домоглися того, що на державному рівні розробляється програма індустріальної політики для сходу України, а Харківська область у цій програмі буде пілотним проектом. Для нашого регіону, де більше 600 промислових підприємств, це буде серйозний рух вперед».

Не чекаючи закінчення розробки державної програми розвитку промисловості, у Харківській області вже цього року запустили в дію кілька власних проектів, розроблених спільно ХОДА та місцевими промисловими підприємствами. Один із них - програма модернізації тракторів «Харківського тракторного заводу».

Можливості цієї програми фермерам Первомайського району представив генеральний директор ТОВ «Агроремсервіс-2005» Ігор Лазаренко. Ключовим моментом є те, що можна серйозно заощадити, модернізувавши трактор. Якщо придбання нового обійдеться в 1 млн 200 тис. грн, то повна модернізація існуючої техніки коштує 800 тис. грн.

«Зернозбиральні комбайни і трактори в Україні сьогодні вже на 80% вичерпали свій ресурс, - зазначив Ігор Лазаренко. - У найближчі 10 років потрібно повне технічне переозброєння. У березні голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін відкрив цю програму. На сьогодні ми зробили вже більше 30 тракторів».

Один із тракторів, що пройшли повне переозброєння на «ХТЗ», учасники робочої зустрічі з головою облдержадміністрації могли розглянути у всіх деталях. Техніку встановили на спеціальному демонстраційному майданчику. Презентаційний трактор - другий в Харківській області, що пройшов програму модернізації від «ХТЗ». Він належить фермерському господарству «Київська Русь» Первомайського району. Голова господарства Володимир Татаренков підтвердив: технікою задоволений.

«Те, як багато тракторів ми модернізуємо за цією програмою, залежить від бажання аграріїв і від того, наскільки вони в це вірять, - пояснив Ігор Райнін. - Можу сказати, що зараз ставлення до програми, в порівнянні з тим, яке було в березні, змінилося. І воно позитивне. Думаю, що модернізуємо близько 1000 тракторів. Це старт, такі плани».

Довідка. Програма модернізації зношених тракторів виробництва «ХТЗ» почала працювати цього року. Презентація програми пройшла в березні: Ігор Райнін вручив ключі від першого такого трактора фермеру зі Зміївського району області. Суть програми така. Трактори 1990-х років виробництва повністю оновлюють: встановлюють нову кабіну з кондиціонером, посилену підвіску, нові диски і шини, системи очищення повітря і облицювання, повністю відновлюють ресурс двигуна і т.д. При цьому вартість оновленого трактора на 400 тис. грн нижче, ніж ціна нової техніки виробництва «ХТЗ» (800 тис. грн проти 1 млн 200 тис. грн).

Більше фото