Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Петро Порошенко назвав головні умови місцевих виборів на Донбасі

Петро Порошенко назвав головні умови місцевих виборів на Донбасі

Про підсумки зустрічі у «нормандському форматі», яка відбулася між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії 2 жовтня у Парижі, Президент України повідомив в інтерв’ю українським телеканалам.

Як повідомив Петро Порошенко, головними темами обговорення в Парижі були кроки щодо прискорення виконання Мінських угод, що є головною вимогою проведення демократичних місцевих виборів на Донбасі. Під час перемовин, за словами Президента, виникали певні суперечки. Зокрема, щодо права внутрішньо переміщених осіб голосувати на цих виборах.

«Як Гарант Конституції, я не дозволю позбавити їх цього права, бо вони – українські громадяни, український «якір» Донбасу, і вони неодмінно будуть голосувати на місцевих виборах на Донбасі», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що під час перемовин він висунув пропозиції, згідно з якими має бути відведена не лише важка зброя, що було передбачено Мінськими угодами, а також танки, міномети, артилерія калібром менше 100 мм.

«Українській стороні вдалося забезпечити підписання цієї угоди напередодні Паризького саміту. На її виконання передбачено 41 день», - зазначив Петро Порошенко.

Він вважає головним результатом зустрічі «четвірки» перехід від режиму припинення вогню до режиму перемир’я.

«До цього ми йшли довгі півтора року. Це важливе досягнення, коли не гинуть українці, коли не стріляють. Будь-яке інше питання – політичне, гуманітарне, соціально-економічне - можна обговорювати лише тоді, коли ми маємо перемир’я», - підкреслив Глава держави.

Він нагадав про досвід минулого року, коли підписані 5 та 19 вересня Мінські домовленості були зруйновані проведенням незаконних виборів на Донбасі.

«Всі пам’ятають, що почалося після проведення цих так званих виборів: відкриті військові дії, загибель сотень, тисяч людей, цивільних і військових. Тому головна мета - не допустити незаконних виборів», - підкреслив Глава держави.

За його словами, наступним кроком буде «повернення України на Донбас».

«Без виборів за українським законодавством, без виведення військ, без повернення українських ЗМІ повернути український суверенітет на Донбас неможливо, - зазначив Петро Порошенко. - Але, як Гарант Конституції і як Президент України, я буду боротися за кожний клаптик української землі. Спочатку - Донбас, далі - Крим».

Ще одним результатом зустрічі в Парижі Президент назвав кардинальну зміну можливостей ОБСЄ - місія збільшує штат, збільшується територія, де представники ОБСЄ матимуть можливість безперешкодного доступу та перевірки. «Якщо хтось не допускає – це є порушення Мінських угод. І за порушення Мінських угод є чітка відповідальність. Нарешті, ОБСЄ повинна вже зараз мати доступ до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», - акцентував увагу журналістів Глава держави.