Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Група грузинських реформаторів представила проекти реформ, які можуть реалізувати в нашій області

Група грузинських реформаторів представила проекти реформ, які можуть реалізувати в нашій області

Під керівництвом заступника голови ХОДА Юлії Світличної відбулася робоча нарада з командою консультантів Посольства США в Україні з впровадження реформ (Грузія).

На зустрічі також був присутній заступник голови ХОДА Вячеслав Аббакумов, представники департаментів обладміністрації. Команда консультантів, представники якої впроваджували в Грузії реформи за європейським зразком і брали участь у розробці антикорупційних програм, презентувала харків'янам кілька проектів, які зараз впроваджуються в Україні - в Одеській області.

«Ми з вами 2 роки тому ставили Грузію в приклад - як те, до чого ми можемо прагнути. Тепер приклад грузинських реформ ми можемо імплементувати на території Харківської області. У нас вже є деякі напрацювання, кроки в плані надання адміністративних послуг, впровадження нових реформ. Нещодавно на території Харківської області з'явилася нова поліція, і її робота вже показує результати», - сказала Юлія Світлична.

Команда реформаторів представила проект зі створення Центру обслуговування громадян, мета якого - завдяки системі «єдиного вікна» і без відвідування адміністративного органу максимально спростити та прискорити отримання громадянами тих чи інших послуг, зробити їх більш якісними, а також побороти корупцію.

«Такий центр дозволяє позбутися черг. Ми додали електронну чергу. Крім того, завдяки принципу екстериторіальності, якщо ми цю систему впровадимо в Харкові, завтра харків'янин зможе відкрити в Одесі бізнес, а одесит - отримати в Харкові паспорт за один день. Це наша мета, якої ми хочемо з вами досягти», - сказав координатор проекту Артур Амінов.

Також харків'янам представили проект з глибокої дерегуляції, яка стосується низки сфер, зокрема, питань залучення іноземних інвестицій, земельних відносин, містобудування, водокористування, поводження з відходами і так далі.

Презентована групою грузинських реформаторів система електронних закупівель дозволить заощадити гроші й час, краще контролювати витрати, підвищити підзвітність, а також зберігати всі документи в електронному вигляді. Для реалізації цього проекту також, на думку координаторів, необхідно проведення тренінгів для роботи з самою системою.

«Треба обов'язково створити систему моніторингу, щоб громадськість могла контролювати весь цей процес - як тренінгів, так і електронних закупівель і того, як після електронної закупівлі йде узгодження та підписання документів. А також - створити систему моніторингу, щоб контролювати проведення держзакупівель», - розповів координатор проекту Серго Кавтарадзе.

Також реформатори представили проект з оптимізації держслужби, метою якого є оптимізація чисельності співробітників, їх функцій, підвищення продуктивності, залучення кваліфікованих кадрів і подолання корупції. Ще один запропонований проект стосується роботи громадської приймальні при облдержадміністрації. В Одесі впровадження подібного нововведення перебуває на завершальній стадії. Завдання такої приймальні - забезпечити єдину командну роботу громадян і влади і вибудувати між ними довірчі відносини.

За словами Юлії Світличної, шлях реформування Харківської області незмінний, однак, наскільки інтенсивно та в якому напрямку буде йти рух цим шляхом, залежатиме від можливостей регіону та законодавчої бази.

«Презентовані проекти можуть бути цікавими для Харківської області. Їх впровадження продемонструє, що наш регіон хоче звільнитися від закоренілого стану корупції, модернізуватися та йти вперед. Ми бажаємо відповідати європейським нормам для того, щоб максимально полегшити життя мешканців області», - сказала Юлія Світлична.

Більше фото