Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звернення Президента до українців у зв’язку з 74-ми роковинами трагедії Бабиного Яру

Звернення Президента до українців у зв’язку з 74-ми роковинами трагедії Бабиного Яру

Звернення опубліковано на офіційному сайті Глави держави.

Шановні співвітчизники!

Щороку цього дня ми вшановуємо пам’ять жертв масових страт у Бабиному Яру, які відбувалися протягом 1941-1943 років в окупованому нацистами Києві.

Урочище Бабин Яр — всесвітньо відомий символ однієї з найтрагічніших сторінок Голокосту.

Понад сто тисяч мирних жителів — євреїв, українців, ромів, представників інших національностей, а також військовополонених, учасників українського визвольного руху, в’язнів Сирецького концтабору — були розстріляні та знайшли спочинок у київській землі.

Вічна та світла їм пам’ять!

На жаль, в Україні є чимало місць горя та страждань, які принесла війна. Майже в кожному обласному архіві зберігаються документи з інформацією про масове знищення нацистами місцевого населення. Усі ці злочини проти людяності були вчинені режимом, що мав шовіністичні амбіції підкорити увесь світ.

Майже три чверті століття відділяють сьогоднішній день від початку тих трагічних подій, але пам’ять щоразу повертає до уроків минулого нагадуванням про свавілля антигуманних режимів, які й нині чиняться у різних країнах. Так, український народ уже другий рік поспіль веде героїчну боротьбу за суверенітет і територіальну цілісність.

В ім’я гідного життя і мирного розвитку нашої держави маємо докласти усіх зусиль, аби зупинити агресора та не допустити повторення злочинів тоталітаризму у майбутньому.