Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області є все для того, щоб продемонструвати економічне зростання. Марк Беккер

У Харківській області є все для того, щоб продемонструвати економічне зростання. Марк Беккер

Про ситуацію в промисловості регіону заступник голови ХОДА розповів у ході розширеного засідання Антикризової ради громадських організацій України та правління УСПП.

Марк Беккер передав усім учасникам засідання вітання з Днем машинобудування від голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна.

«Промисловість створює третину валового продукту в Харківській області та є головною бюджетоутворюючою галуззю, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Якщо говорити про розвиток промисловості сьогодні, то необхідно намітити деякі цифри. Індекс промислової продукції на сьогодні складає 82,6%. Це трохи вище, ніж в цілому по Україні, але абсолютно нас не задовольняє».

У якості основних причин, що привели до подібної ситуації промисловість регіону, Марк Беккер назвав відсутність в Україні цілеспрямованих промислових програм, історичну орієнтацію експорту та імпорту регіону на роботу з Російською Федерацією та недостатню роботу з формування бюджетних замовлень на державних промислових підприємствах.

«Харківська область разом з міністерствами працює над створенням галузевих програм розвитку промисловості. Я думаю, що найближчим часом ми вже побачимо певні рішення з цього питання, - зазначив Марк Беккер. - Необхідно також сказати, що дві галузі в Харківській області демонструють зростання індексу промислової продукції - це хімічна промисловість і виробництво фармацевтичних препаратів. Незважаючи на те, що в машинобудуванні було одне з великих падінь, завдяки таким підприємствам, як «Турбоатом», завод «Південкабель», Харківський бронетанковий завод, завод ім. Малишева, Харківський тракторний завод, Лозівський ковальсько-механічний завод, нам вдалося збільшити за підсумками 9 місяців індекс промислової продукції на 8% з 65%, які були. Промислової продукції реалізовано вже на 40% більше в порівнянні з минулим роком».

Заступник керівника облдержадміністрації повідомив, що серед промислових підприємств області хороший фінансовий результат демонструють заводи «Турбоатом», «Електроважмаш» та «Південкабель». Прибуток отримано в харчовій промисловості, текстильному виробництві, виготовленні виробів з дерева й паперу, поліграфічній діяльності, виробництві хімічних реактивів і фармацевтичних препаратів.

«Незважаючи на складні економічні умови, в яких опинилися наші підприємства, на сьогодні багато хто з них, включаючи роботу таких підприємств як «Турбоатом», вносять кошти в модернізацію виробництва. Тільки за підсумками першого півріччя найбільша частина всіх капітальних інвестицій в області - це більше 36% в сумі 1 млрд 200 млн грн - були спрямовані на розвиток промислових підприємств. Незважаючи на те, що економічна, соціальна і політична складова в області складна, вона знаходиться абсолютно під контролем. Ми впевнені, що у нас є всі можливості для того, щоб ми продемонстрували зростання економіки і, відповідно, ріст і розвиток наших підприємств», - підсумував Марк Беккер.