Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 10 районах області побудують міні-ТЕЦ, які вироблятимуть тепло з відходів виробництва

У 10 районах області побудують міні-ТЕЦ, які вироблятимуть тепло з відходів виробництва

23 вересня заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко обговорив план будівництва міні-ТЕЦ з представниками компаній-інвесторів.

Домовленості щодо будівництва сучасних міні-ТЕЦ на території Харківської області із залученням американських інвестицій були досягнуті під час міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», який пройшов у Харкові 4 вересня.

У рамках цих домовленостей у Куп'янську буде побудована міні-ТЕЦ електричною потужністю від 2 до 10 МВт з теплофікаційними турбінами провідних європейських фірм «Сіменс», «ЧКД Прага», енергетичними котлами виробництва корпорації «МАСТ-ІПРА». Одним з рецензіатів з постачання обладнання для будівництва є американська компанія Babcock&Wilcox.

Міні-ТЕЦ зможе працювати на декількох видах палива: деревній трісці, відходах сільгоспвиробництва - соломі, стеблах і лушпинні соняшнику.

Сьогодні триває робота з підготовки проекту ТЕЦ. Як зазначив під час зустрічі з інвесторами Євгеній Шахненко, обласна адміністрація гарантує свою участь у фінансуванні проекту.

«Реалізація цього проекту дозволяє говорити про створення типового незалежного «енергоострова», який дозволить максимально скоротити обсяги споживаного газу, підвищити енергобезпеку області, створити додаткові робочі місця й виробляти додаткову когенерацію тепла, - підкреслив Євгеній Шахненко. - Голова облдержадміністрації Ігор Райнін повністю підтримує цю ідею, і я впевнений, що на найближчій сесії облради ми виділимо з обласного бюджету кошти для співфінансування підготовки проекту».

Заступник голови ХОДА підкреслив, що будівництво потрібно розпочати якомога швидше, щоб до наступного опалювального сезону ТЕЦ вже була готова до роботи.

Куп'янська міні-ТЕЦ стане типовим проектом. Такі ж об'єкти планується побудувати ще в 9 районах області: Вовчанському, Валківському, Великобурлуцькому, Богодухівському, Золочівському, Краснокутському, Красноградському, Балаклійському, Лозівському.

Зараз у 6 районах уже ведеться збір інформації щодо території для розміщення міні-ТЕЦ і наявності необхідної сировинної бази.