Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На зустрічі з делегацією Посольства США обговорили питання децентралізації

На зустрічі з делегацією Посольства США обговорили питання децентралізації

Як проходить реформа в Харківській області, дипломатам розповів заступник голови - керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов.

11 вересня Вячеслав Аббакумов і директори профільних департаментів облдержадміністрації зустрілися з заступником директора з регіонознавства Інституту дипломатичної служби США Карлом Ланковскі, співробітником політичного відділу Посольства США в Україні Марією Сміт і політичним помічником Посольства США Володимиром Вальковим. Головною темою для обговорення став вплив децентралізації на розвиток Харківського регіону.

Заступник голови ХОДА розповів, що питання децентралізації в Україні назріло вже давно.

«Ми цілком підтримуємо політику президента України Петра Порошенка і нашого уряду з приводу децентралізації. Був запропонований проект реформування устрою громад на місцях, не чіпаючи адміністративно-територіального устрою, проведені обговорення з населенням, з головами й районних, і селищних, і сільських рад, всі питання були обговорені на сесії обласної ради і прийнятий Перспективний план об'єднання територіальних громад», - розповів Вячеслав Аббакумов.

Він також додав, що методика децентралізації та об'єднання територіальних громад, складена експертами європейської спільноти спільно з українськими фахівцями в цій галузі, затверджена Кабінетом міністрів. На підставі цієї методики та з урахуванням особливостей кожної конкретної громади були прийняті певні рішення щодо об'єднання.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, низка територіальних громад у своєму бюджеті планували видаткову частину тільки на утримання апарату управління, і жодної копійки - на бюджет розвитку.

«Децентралізація дозволить зменшити апарат управління, наблизити послуги до населення і спрямувати ці гроші саме до бюджету розвитку території. Після бюджетної децентралізації, яка була проведена в цьому році, бюджети деяких місцевих рад Харківської області зросли в 3-4 рази. Тобто у 2015 році ми отримали певний досвід і побачили, що ефект від децентралізації дуже позитивний», - сказав Юрій Шпарага.

Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко повідомив, що область активно співпрацює з міжнародними організаціями, які сприяють громадам в перехідному періоді процесу об'єднання. Він також зазначив, що ведеться співпраця з Агентством США з міжнародного розвитку.

Більше фото