Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На зустрічі з делегацією Ради Європи обговорили проблеми переселенців

На зустрічі з делегацією Ради Європи обговорили проблеми переселенців

Зі старшим радником з питань міграції Директорату з прав людини Ради Європи в Україні Лільєй Гретарстдоттір зустрівся т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко.

На заході також були присутні радник спеціального представника Генерального секретаря Офісу Ради Європи в Україні Антоніна Вихрест, керівники профільних департаментів ХОДА та Регіонального штабу з надання допомоги переселенцям із зони АТО.

Під час заходу сторони обговорили проблемні питання, що пов'язані з перебуванням у Харківській області вимушено переміщених осіб з метою подальшої обробки Радою Європи проекту «Посилення захисту прав вимушено переміщених осіб в Україні».

У ході зустрічі Вадим Глушко розповів, що кожен восьмий з числа тимчасово переміщених осіб проживає в Харківській області. На сьогодні в регіоні офіційно зареєстровано 189 тис. переселенців. Він підкреслив, що на даний момент допомога тимчасово переміщеним особам організована на належному рівні. Одним з головних питань наразі лишається соціальна адаптація тимчасово переміщених осіб.

«Ми не розуміємо, коли люди зможуть повернутися додому. Крім того, частині з них нікуди повертатися, оскільки їх житло зруйноване. Тому сьогодні найголовніше питання - це недолік фінансового ресурсу. Багато організацій займаються наданням психологічної допомоги, є гуманітарні організації, які привозять теплі речі, медикаменти тощо. Ми з вами чудово розуміємо, що для того, щоб створювати робочі місця або будувати житло, такої допомоги недостатньо, - пояснив Вадим Глушко. - Головна проблема - соціальна адаптація, яка включає в себе, в тому числі - постійне місце проживання й робочі місця. Щоб громадяни з Луганської та Донецької областей по-іншому дивилися на політичну ситуацію в країні та могли влитися в харківський соціум і дивитися на життя, як харків'яни».

За словами директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександра Галацана, уряд досі не вжив заходів щодо надання фінансової цільової допомоги Харківській області в розрізі галузей соціального захисту та охорони здоров'я. На даний момент допомога переселенцям надається за рахунок коштів обласного бюджету.

«Потрібно звернути увагу уряду, що при формуванні бюджету 2016 року треба обов'язково передбачити в Харківській області та в інших областях України, де проживає найбільше переміщених осіб, спеціальні коефіцієнти, які б корегували обсяги фінансових ресурсів при формуванні бюджету-2016 з урахуванням переміщених осіб на цій території. Досі цього не зроблено. Голова облдержадміністрації Ігор Райнін звертався до центральних органів влади з цього питання. Направлено близько 30 листів», - розповів Олександр Галацан.

У свою чергу, Лілья Гретарстдоттір зазначила, що багато країн-членів Ради Європи вже стикалися з проблемами, що пов'язані з переселенцями. Досвідом у їх вирішенні можуть поділитися з харків'янами в рамках нового проекту Ради Європи - «Посилення захисту прав вимушено переміщених осіб в Україні».

«Можемо допомогти в організації тренінгів та семінарів, наприклад, з міжнародними експертами з країн, які пройшли подібні проблеми. Ми хотіли б запускати різні проекти, пов'язані з розвитком потенціалу, тренінги за участю юристів, правозахисників, суддів, працівників громадських організацій. Ми хотіли б спрямувати наші зусилля на проекти, пов'язані з комунікацією переселенців з місцевими громадами та організаціями, а також комунікаціями між різними організаціями», - розповіла Лілья Гретарстдоттір.

За її словами, організація тренінгів та семінарів повинна відбуватися у тісній співпраці з місцевою владою, щоб подібні заходи відповідали потребам у певних сферах.