Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фонд народонаселення ООН реалізує гуманітарний проект в 5 областях України

Фонд народонаселення ООН реалізує гуманітарний проект в 5 областях України

Гуманітарну допомогу у тому числі буде надано й переселенцям з Донбасу, що проживають в Харківській області.

Як удосконалювати координацію гуманітарної допомоги, протидіяти гендерному насильству і забезпечити взаємодію організації та керівників регіону для вирішення цих проблем, представники Фонду обговорили в ході зустрічі з т.в.п. заступника голови ХОДА Вадимом Глушком 8 вересня.

Вадим Глушко нагадав, що у зв'язку з подіями, що відбуваються на Донбасі, нашому регіону в щоденному режимі доводиться вирішувати проблеми переселенців.

«На сьогодні в Харківській області близько 188 тимчасово переміщених осіб. Не можу промовчати про те, що вирішення питань проживання та медичного обслуговування цих людей лягає на місцеві бюджети. Для цього з обласного бюджету до кінця року буде витрачено близько 200 мільйонів гривень», - повідомив тимчасово виконуючий повноваження заступника голови ХОДА.

Як саме в Харківській області вирішуються питання тимчасово переміщених осіб, представникам делегації Фонду ООН розповіли фахівці департаментів соціального захисту населення, охорони здоров'я, у справах молоді та спорту, а також науки і освіти ХОДА. Зокрема, фахівці відзначили, що в облдержадміністрації створено «Координаційну раду з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми». Очолює її Вадим Глушко. Щоб якісно і оперативно розглядати питання гендерного насильства, а також координувати взаємодію служб, було запропоновано створити при Координаційній раді робочу групу з представників органів влади та громадськості. З такою пропозицією звернувся до голови ради регіональний координатор проекту Фонду народонаселення ООН по гендерному насильству в Харківській області Сергій Велігодський.

Представник ЮНФПА в Нікарагуа та Старший координатор в умовах надзвичайної ситуації для України Маркус Беренд розповів, що фондом був розроблений спеціальний гуманітарний проект, який буде втілено в п'яти областях нашої країни. Це Дніпропетровська, Запорізька, Харківська та підконтрольні Україні території Луганської та Донецької областей. Усього на реалізацію цього проекту виділено близько півтора мільйонів доларів. В основному, як зазначив Маркус Беренд, мова йде про забезпечення тих, хто цього потребує, медикаментами, засобами індивідуальної гігієни та іншими витратними матеріалами.

Заступник представника ЮНФПА в Македонії та Радник з питань репродуктивного здоров'я в Україні Соня Таневська нагадала, що в липні Фонд народонаселення ООН в Україні передав 39 акушерсько-гінекологічних наборів для тимчасово переміщених осіб, які проживають у Харківській області, на суму понад 800 тис. грн. Гуманітарну допомогу отримали Харківська обласна клінічна лікарня, а також міські та районні медичні установи. За її словами, така допомога надаватиметься й у майбутньому.

Довідка. Фонд Організації Об'єднаних Націй в області народонаселення (ЮНФПА), який керує оперативною діяльністю системи ООН в області народонаселення, допомагає країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою знайти вирішення їх демографічних проблем.

Фонд допомагає державам удосконалювати напрямки охорони здоров'я, що займаються репродуктивним здоров'ям, а також служби планування сім'ї, що діють на основі індивідуального вибору, і розробляти політику в області народонаселення, спрямовану на підтримку зусиль зі сталого розвитку. Крім того, він сприяє кращому розумінню проблем народонаселення і способів їх вирішення та допомагає урядам вирішувати ці проблеми способами, які найбільше відповідають потребам конкретної країни.