Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Система «електронного уряду» запрацює в Харківській області у жовтні

Система «електронного уряду» запрацює в Харківській області у жовтні

Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична під час презентації проекту «електронного уряду», яка відбулася 2 вересня.

Юлія Світлична нагадала, що Харківська область стала пілотним регіоном, де буде впроваджуватися система «електронного уряду» - спільний проект ХОДА, Кабміну, Міжнародного агентства регіонального розвитку «GloBee» і компанії-розробника програмного забезпечення «Portis Consulting».

«Унікальність проекту полягає в тому, що обласній адміністрації, яка виступила його ініціатором, вдалося залучити партнера – компанію «Portis Consulting». Компанія взяла на себе повне фінансування проекту, що дуже важливо в умовах обмежених бюджетних можливостей», - підкреслила заступник голови ХОДА.

У свою чергу, міжнародні учасники проекту відзначають, що погодилися працювати з Харківською облдержадміністрацією, оскільки її керівництво звело до мінімуму бюрократичні механізми в області.

«Нам дуже легко працювати з обласною адміністрацією. Без активної підтримки і допомоги голови адміністрації Ігоря Райніна та його заступника Юлії Світличної ми не змогли б впоратися з тією роботою, яку виконали», - зізнався голова громадської організації «Міжнародне агентство регіонального розвитку «GloBee» Дмитро Шувал.

Компанія «Portis Consulting» розробила електронну платформу, на якій можна створити будь-яку програму обліку. Вже створені програми по 4 напрямках. Найбільш важливий з них для органів влади, за словами Юлії Світличної, - впровадження електронного документообігу. У тестовому режимі його почнуть використовувати в облдержадміністрації вже в жовтні. Повністю перейти на електронний документообіг в ХОДА розраховують з 2016 року.

Також дуже важливим напрямком роботи системи «електронного уряду» є організація обліку тимчасово переміщених осіб.

«Ми створюємо єдину базу, зареєструвавшись у якій, переміщені особи зможуть, наприклад, миттєво отримати всю інформацію про найближчі лікарні, садочки, соціальні установи, громадські організації, які займаються допомогою переселенцям. Ці організації, у свою чергу, також зможуть отримати доступ до бази даних людей, на яких спрямована їх діяльність, - роз'яснила заступник голови ХОДА. - Крім того, в перспективі через цю систему ми зможемо організувати роботу з міжнародними організаціями, які допомагають переміщеним особам. Вони зможуть надавати допомогу безпосередньо конкретним людям».

Ще два аспекти системи «електронного уряду» - впровадження електронної реєстрації громадян та державного майна.

За словами директора представництва компанії «Portis Consulting» в Україні Шона Кілті, система «електронного уряду» стане доступною для користувачів вже за тиждень. Але на її впровадження знадобиться час.

«Будь-яка електронна система вимагає часу для впровадження та апробації. Зараз впровадження «електронного уряду» здається нам проблемою, але все це абсолютно реально, за кордоном така робота - норма життя. І ми будемо працювати, щоб впровадити сучасні технології в Харківській області», - підкреслила Юлія Світлична.

Після тестування системи «електронного уряду» в Харківській області її впроваджуватимуть по всій Україні.