Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До кінця року 16 міст Харківської області розроблять історико-архітектурні опорні плани

До кінця року 16 міст Харківської області розроблять історико-архітектурні опорні плани

Про це повідомив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко.

«На сьогоднішній день розроблені та знаходяться на стадії погодження історико-архітектурні опорні плани міст Люботин та Мерефа, а також розпочаті роботи по містах Чугуїв та Вовчанськ», - розповів заступник голови ХОГА.

Як зауважив Євгеній Шахненко, курирує розробку історико-архітектурних опорних планів Департамент містобудування та архітектури ХОДА. В департаменті відзначили, що наразі до списку історичних населених місць України занесено 16 населених пунктів, а саме: міста Харків, Балаклія, Богодухів, Валки, Вовчанськ, Зміїв, Ізюм, Люботин, Красноград, Куп’янськ, Мерефа, Чугуїв та селища міського типу Золочів, Кегичівка, Краснокутськ і Шарівка.

«Ці населені пункти зберегли свій історичний ареал з об’єктами культурної спадщини, розпланування та форму забудови, типові для певних культур та періодів розвитку», - відзначили в Департаменті містобудування та архітектури ХОДА.

Окрім того, затвердження історико-архітектурних опорних планів стане першим кроком до розробки генеральних планів цих міст, що дозволить захистити історичні пам’ятки, що збереглися.

«У процесі розробки опорного плану відображається інформація про нерухомі об’єкти культурної спадщини населеного пункту, визначаються історичні землі та землі історико-культурного призначення. Також зазначаються місця, де колись знаходилися будинки, споруди, оборонні укріплення, що мали важливе історичне або містобудівне значення. Окрім того, вказуються пам’ятки природи, природні заповідники, цінні природні ландшафти, межі історичних ареалів населеного місця та межі зон охорони пам’яток культурної спадщини, що є діючими на час складання історико-архітектурного опорного плану», - пояснили в Департаменті містобудування та архітектури ХОДА.