Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З початку року на Харківщині зафіксовано 6 спалахів гострих кишкових захворювань

З початку року на Харківщині зафіксовано 6 спалахів гострих кишкових захворювань

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан пов'язує зростання захворюваності із забороною на перевірки СЕС.

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я, рівень захворюваності кишковими інфекціями на Харківщині значно зріс порівняно з ситуацією станом на липень 2014 року. Зокрема, захворюваність на сальмонельоз зросла в 3 рази.

«Це відбулося на тлі обмеження повноважень і правових можливостей санепідслужби, яка сьогодні не може проводити перевірки підприємств і організацій, - зазначив Олександр Галацан. - Раніше, незважаючи на критику, СЕС виконувала свої функції ефективно. Перевірки були тим стримуючим чинником, завдяки якому наші підприємства, в тому числі заклади громадського харчування, знаходилися в благополучному епідстані».

Відсутність контролю, на думку Олександра Галацана, значно посилила ризики гострих кишкових інфекцій. Так, лише за минулий тиждень в області зафіксовано 2 випадки групових отруєнь.

З 12 по 15 серпня до дитячої і дорослої обласних інфекційних лікарень звернулися п'ятеро дітей і четверо дорослих. Усі вони 11 серпня їли морозиво «Білочка» в харківському кафе «Кристал». Одну жінку і трьох дітей медики госпіталізували. У двох постраждалих вже діагностували сальмонельоз, решта ще чекають на результати аналізів.

«СЕС перевірила кафе, взяла контрольні змиви у 17 співробітників, а також з інвентарю, меблів, обладнання. І в 30% змивів виявлена кишкова паличка. Це говорить про те, що співробітники закладу не дотримуються правил гігієни», - пояснив Олександр Галацан.

Нагадаємо, в кафе «Кристал» тим самим морозивом у червні цього року отруїлися 7 відвідувачів. У 6 з них виявили сальмонельоз.

Ще один випадок отруєння зафіксували в Зміївському районі: у важкому стані до дитячої обласної інфекційної лікарні доставили 3 дітей.