Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ОСББ області платитимуть тільки 40% від суми кредитів, взятих на енергозбереження. Євгеній Шахненко

ОСББ області платитимуть тільки 40% від суми кредитів, взятих на енергозбереження. Євгеній Шахненко

Більшу частину кредиту компенсують з обласного та державного бюджетів.

Про це заступник голови Харківської обласної державної адміністрації повідомив 5 серпня під час розширеного засідання Харківської регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

«Створення ОСББ сьогодні - одне із найбільш актуальних питань для Харківської області та України в цілому. Це стратегія, спрямована не тільки на економію енергетичних ресурсів, а й на те, щоб люди менше платили за житлово-комунальні послуги. Тому голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін чітко визначив пріоритети: у сфері ЖКГ регіону сьогодні немає завдання, важливого за створення системи ефективних споживачів», - зазначив заступник голови ХОДА.

Райони Харківщини по-різному підходять до питання створення ОСББ. Якщо в Близнюківському районі сьогодні вже 100% багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ, то, наприклад, в Барвінківському - тільки 30%. При тому, що кількість багатоквартирних будинків у цих районах приблизно рівна.

Євгеній Шахненко підкреслив: держава запустила низку програм для того, щоб не тільки підштовхнути співвласників багатоквартирних будинків до створення ОСББ, а й зацікавити їх у використанні енергоефективних технологій.

Так, з державного бюджету компенсують 40% тіла кредитів, які ОСББ беруть на придбання енергозберігаючих матеріалів та обладнання. Мова йде про обладнання та матеріали для встановлення індивідуальних теплових пунктів, регуляторів теплового потоку, вузлів обліку води і теплової енергії, вікон з двокамерними склопакетами для під'їздів, підвалів та інших місць загального користування, утеплюючих фасадів та інших матеріалів.

Крім того, керівництво Харківської області прийняло рішення про компенсацію ще 20% від тіла кредиту з обласного бюджету. За словами Євгенія Шахненка, в 2015 році на компенсацію для ОСББ передбачено виділити 500 тис. грн. Втім, це - не межа. Якщо буде попит, з обласного бюджету виділять додаткові кошти. У наступному році на компенсацію кредитів з обласного бюджету планують виділити 1 млн 100 тис. грн. До 2020 року ця сума зросте до 1 млн 500 тис. грн.

«Тобто сьогодні в цілому 60% кредиту бере на себе держава. Це при тому, що 94% житлового фонду приватизовано, тобто не є державною власністю. Але ми розуміємо свою відповідальність за стан житлового фонду і готові допомагати відповідальним власникам», - підкреслив Євгеній Шахненко.

Також взяти участь у програмі співфінансування рекомендують районним органам влади: їм пропонують частково компенсувати відсотки кредитів, виданих на енергозберігаючі заходи ОСББ.

Сьогодні кредити за програмами співфінансування в Харківській області дають два банки: «Ощадбанк» (Харків і область) і «Укргазбанк» (Харків). У першого в роботі 9 заявок на кредити, у другого - 7 і тільки один вже виданий кредит на суму 197 тис. грн. Банкіри підкреслюють: кредити видаються без застави, без страхування, людям не варто шукати підступ - його немає. Умови прозорі та вигідні для мешканців.

Довідка. Станом на 1 липня 2015 р. в Харківській області налічується 801 ОСББ та 541 ЖБК, які об'єднують 1561 багатоквартирний будинок. Це 11% від загальної кількості багатоквартирних будинків регіону.