Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Детальний план територій – необхідна умова для залучення інвестицій. Євгеній Шахненко

Детальний план територій – необхідна умова для залучення інвестицій. Євгеній Шахненко

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації, розробка містобудівної документації для населених пунктів – це один з пріоритетних напрямів розвитку Харківського регіону.

«Зонінг, детальні плани територій - все це, в першу чергу, необхідно для вирішення питань інвестиційної привабливості територій, - пояснив Євгеній Шахненко. - Саме тому Департамент містобудування та архітектури ХОДА спільно з місцевими органами виконавчої влади розробили графіки фінансування розробки містобудівної документації. Обсяг фінансування складає 15,7 млн грн».

До переліку першочергових робіт входять 5 схем планування території районів, генеральні плани для 1 міста обласного значення, 2 міст районного значення, 11 селищ міського типу та 317 сіл.

Крім того, на сьогоднішній день на стадії розробки та затвердження знаходяться понад 40 проектів містобудівної документації. Це схеми планування територій районів, генеральних планів населених пунктів, детальних планів територій. Зокрема, розробляються схеми планування території Барвінківського, Нововодолазького, Первомайського, Харківського та Чугуївського районів, а також генеральні плани міст Балаклія, Барвінкове, Валки, Вовчанськ, Ізюм, Люботин, Мерефа, Чугуїв та селищ Березівка, Золочів, Краснокутськ, Новопокровка, Пересічне, Пісочин, Кам'яна Яруга, Червоний Донець та Чкаловське. Також проводиться робота щодо створення планів масштабу 1:5000 територій сіл Барвінківського, Вовчанського, Дворічанського, Нововодолазького, Первомайського та Краснокутського районів.

Органи містобудування та архітектури регулярно видають замовникам державні вимоги на розробку містобудівної документації, умов і обмежень на будівництво, будівельних паспортів. За І півріччя 2015 року на території області видано 5 державних вимог на розроблення містобудівної документації, 133 містобудівних умови та обмеженя забудови земельних ділянок, 431 будівельний паспорт забудови земельних ділянок та 105 паспортів прив'язки тимчасових споруд.

Взагалі, протягом останніх років в питанні розробки містобудівної документації в Харківській області спостерігаються позитивні зміни.

«Було затверджено Схему планування території Харківської області та генеральний план міста Харкова. Також Харківська міська рада затвердила план зонування території (зонінг) Харкова. Згідно з «Програмою розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2012-2015 роки» за цей час з місцевих бюджетів та інших джерел фінансування на оновлення містобудівної документації було витрачено 4 млн 176 тис. грн», - уточнив Євгеній Шахненко.