Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В повітрі Харкова поменшало забруднюючих речовин

В повітрі Харкова поменшало забруднюючих речовин

Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА.

За даними спостережень Харківського регіонального центру з гідрометеорології, середнє значення забруднюючих речовин в атмосферному повітрі Харкова у червні не перевищувало гранично допустимих концентрацій. У порівнянні з травнем стан міського повітря покращився за всіма основними показниками: вмістом пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду азоту, оксиду вуглецю, сульфатів та сажі. Зменшилася також кількість фенолу, формальдегіду та інших забруднюючих речовин.

Індекс забруднення атмосферного повітря у червні склав 3,97 (у травні - 4,45).

За словами заступника директора Департаменту екології та природних ресурсів Ігоря Капусника, точно визначити причини покращення чи погіршення стану забрудненості повітря важко. На це впливають стаціонарні джерела забруднення (підприємства) та пересувні джерела (автотранспорт).

Тобто забрудненість може залежати від інтенсивності роботи підприємств у відповідний період та кількості використаного транспорту, - уточнив Ігор Капусник. - Крім того, є ще фактор погодних умов. Якщо погода вітряна – концентрація забруднювачів у повітрі менша, бо вітер їх розсіює. Якщо ж вітру немає, забруднювачі концентруються у великій кількості. До того ж, якщо потоки повітря інверсійні (повітря не змішується у вертикальному напрямку) – це теж сприяє накопиченню забруднювачів. Наприклад, забруднення від автотранспорту не підіймається до вищих шарів атмосфери та накопичується внизу».

Найбільш забрудненим в минулому місяці став район Іванівки: індекс - 4,41 (у травні найбільш забрудненим був район 23 Серпня з індексом 5,10).  Найменш забрудненим районом у червні виявилась Баварія з індексом 1,77 (у травні найменш забрудненим був район Салтівського шосе - 1,68). «Ці показники пов’язані з кількістю підприємств, розташованих у районах: там, де їх більше, рівень забрудненості, відповідно, вищий», - пояснив Ігор Капусник.

Потужність гамма-випромінювання по Харківській області в червні не перевищувала норми та становила 15-17 мкР/год.