Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Управлятимуть багатоквартирними будинками компанії, які запропонують найкращі послуги і тарифи

Управлятимуть багатоквартирними будинками компанії, які запропонують найкращі послуги і тарифи

З 1 липня набув чинності закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який, на думку законодавців, повинен підштовхнути українців до створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Як роз'яснив директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, закон передбачає три форми управління багатоквартирними будинками. 

«Мешканці можуть: створити ОСББ, вибрати керуючу компанію для обслуговування будинку або вибрати одного із співвласників, який візьме на себе роботу з комунальниками. Остання форма управління можлива тільки для малоквартирних будинків в 1-2 поверхи», - уточнив директор департаменту.

У мешканців є один рік на те, щоб визначитися з формою управління. Відповідно до закону, якщо люди не проявлять жодної ініціативи, місцеві органи влади на власний розсуд призначатимуть незалежну керуючу компанію для дому строком на 1 рік. Це може бути як приватне підприємство, так і комунальне, наприклад ЖЕК. За словами Сергія Магдисюка, органи місцевої влади вже приступили до складання списків керуючих компаній, що працюють в районах.

«Поки таких компаній у нас одиниці. Зокрема, керуючі компанії діють в структурі великих компаній-забудовників, які самостійно обслуговують власні будинки. У них є база, тому, можливо, вони стануть розширюватися і пропонувати послуги в районах. Головне, що монополії на обслуговування житлового фонду більше не буде. Хто запропонує кращі послуги і тарифи - з тим і будуть підписуватися договори на обслуговування », - підкреслив Сергій Магдисюк.

На сьогоднішній день механізми виконання закону ще не розроблені. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ формує нормативно-правову базу для реалізації цього закону.

«Коли нормативна база буде готова, і Департамент ЖКГ отримає відповідні розпорядження з міністерства, ми обов'язково проведемо роз'яснювальну роботу серед населення», - пообіцяв директор Департаменту ЖКГ.