Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти USAID запропонують Харківщині ідеї проектів, які можуть фінансуватися за рахунок міжнародної технічної допомоги

Експерти USAID запропонують Харківщині ідеї проектів, які можуть фінансуватися за рахунок міжнародної технічної допомоги

Сьогодні, 23 липня, т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко зустрівся з представниками делегації Програми Розвитку державно-приватного партнерства Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У ході зустрічі сторони обговорили різні варіанти допомоги у сфері надання медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб. Як розповів міжнародний експерт з питань забезпечення доступу та підвищення якості медичних послуг для населення, постраждалого в зонах воєнізованих конфліктів, Роберт Хейган, впродовж липня в рамках реалізації програми USAID представники американської місії проведуть оцінку можливостей реалізації проектів у сфері надання медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, експерти USAID запропонують конкретні проектні ідеї, які можуть бути реалізовані на території Харківської області за участю приватного сектора. Також будуть проаналізовані і визначені найбільш ефективні і доцільні варіанти використання донорських коштів.

У свою чергу, Вадим Глушко подякував американській стороні за допомогу, яка дійсно актуальна для Харківського регіону. «На сьогоднішній день в Харківській області зареєстровано 181 тис. переселенців, за неофіційними даними, їх в регіоні проживає набагато більше. Це створює соціальну напругу в суспільстві, оскільки не всі внутрішньо переміщені особи мають проукраїнську позицію. Тим не менш, ми надаємо їм всіляку допомогу, для нас вони - громадяни України. Однак, у зв'язку з великим напливом переселенців існують і певні фінансові труднощі. Так, на потреби тимчасово переміщених осіб із зони АТО область цього року витратила вже близько 200 млн грн. 75% від цієї суми були спрямовані саме на медичну допомогу», - зазначив Вадим Глушко.

Як підкреслив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, станом на 20 липня до медичних закладів міста та області по допомогу звернулися понад 73 тис. тимчасово переміщених осіб. Стаціонарна допомога була надана 17 тис. 473 переселенцям, амбулаторну медичну допомогу отримали 55 тис. 548 осіб.

«Переселенці, які прибули із зони АТО, потребують медичної допомоги за різними напрямками: від психологічної допомоги до найскладніших оперативних втручань. Усім їм сьогодні надається висококваліфікована допомога. Однак, сьогодні в області, на жаль, відсутній повноцінний реабілітаційний центр. Є недобудований об'єкт в Дергачівському районі, площа якого - понад 5 тис. кв.м. Якщо інвесторів зацікавить цей об'єкт, то в області міг би з'явитися сучасний медичний центр з європейськими технологіями», - додав Олександр Галацан.