Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін оглянув нове обладнання, закуплене для обласної лікарні за бюджетні кошти

Ігор Райнін оглянув нове обладнання, закуплене для обласної лікарні за бюджетні кошти

23 липня голова Харківської облдержадміністрації відвідав Обласну клінічну лікарню. Для установи за кошти обласного бюджету придбали нове медичне обладнання: трубку ангіографа та програмне забезпечення для нього, а також рентген-апарат. «Я неодноразово говорив, що ми велику увагу приділятимемо охороні здоров'я в Харківській області. Харків'яни повинні отримувати якісне лікування, - підкреслив Ігор Райнін. - Навантаження на обласну лікарню зросло у зв'язку з великим потоком переселенців, тому цій установі приділяється особлива увага. Уже працює ангіограф - апарат, який допомагає профілактиці, діагностиці та лікуванню судин зсередини. Це дуже важливо, тому що процедура менш травматична для пацієнтів, а також це обладнання дозволяє поставити більш точний діагноз. Зараз також триває монтаж закупленого рентген-апарату, через пару тижнів він буде працювати. Устаткування було закуплено якісне, правильне, розраховане на великий потік пацієнтів, оскільки воно є досить простим у обслуговуванні й експлуатації». 

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександра Галацана, за три тижні, що минули з того моменту, коли в ОКБ запрацював оновлений ангіограф, лікарі врятували життя вже 35 особам, що поступили до лікарні з інфарктами.

«Наша область увійшла до нечисленного розряду областей України, де налагоджена цілодобова інфарктна служба, - пояснив Олександр Галацан. - Йдеться про проведення екстреної коронарографії, після якої в тому ж приміщенні й за допомогою того ж апарату пацієнт може бути стентований. Тобто за наявності показань та після встановлення зони інфаркту в судини встановлюються стенти - особливі маленькі металеві конструкції, які забезпечують подачу крові до ураженої ділянки серця. Таким чином людині рятується життя. Лікарня працюватиме за схемою 7/24, тобто 24 години на добу 7 днів на тиждень. Це міжнародний стандарт. З 30 червня у нас проведено вже 35 таких операцій. Для порівняння: у низці областей України за рік їх проводиться 100-120, у Києві - близько 400».

Головний лікар Обласної клінічної лікарні Богдан Федак уточнив: на придбання необхідного для установи устаткування з обласного бюджету було виділено 10 млн грн. Але це ще не всі кошти, які ОКБ отримає цього року.

«Завдяки Харківській облдержадміністрації для нас була виділена велика сума грошей - 38 мільйонів гривень. Майже всі вони будуть направлені на закупівлю обладнання для обласної лікарні, також ми взяли на себе закупівлю кількох апаратів, які передамо до інших медичних установ області: онкодиспансеру, обласній дитячій лікарні, районним лікарням, - повідомив Богдан Федак. - Ми стаємо цілодобовим кардіологічним центром і сподіваємося на допомогу ХОДА в придбанні додаткового обладнання, яке буде необхідно для подальшого розвитку кардіологічної служби».

Головлікар ОКБ підкреслив: всі операції зі стентування в установі проводяться безкоштовно.