Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Центральна влада повинна бути представлена в регіонах. Ігор Райнін

Центральна влада повинна бути представлена в регіонах. Ігор Райнін

Про процес децентралізації і створення в Україні інституту префектів голова Харківської облдержадміністрації розповів у інтерв'ю в рамках «Великого ефіру зі Світланою Орловською» на телеканалі «News One». «У префектур будуть чіткі функції: реалізація державних програм, забезпечення обороноздатності та роботи правоохоронного блоку, а також функції контролю над дотриманням конституційних прав і свобод громадян, - пояснив керівник ХОДА. - Центральна влада в регіонах повинна бути представлена. Бо, наприклад, кожен регіон не може охороняти свою ділянку кордону. Це повинна робити центральна влада. Правоохоронні дії та певні силові операції теж носять суміжний характер. Коли нам потрібно, ми залучаємо правоохоронців із інших областей, наші правоохоронці також беруть участь в операціях на території інших регіонів». Ігор Райнін підкреслив, що додаткові повноваження, якими в разі внесення змін до Конституції України будуть наділені місцеві ради, вимагають і додаткової відповідальності з їхнього боку. 

«Я прихильник фінансово-економічної децентралізації та вважаю, що запропоновані зміни до Конституції дуже конструктивні», - заявив Ігор Райнін.

Говорячи про те, як в області йде процес добровільного об'єднання територіальних громад, керівник ХОДА підкреслив: кінцеве рішення в цьому питанні залишається виключно за мешканцями Харківщини.

«Ми бачимо, що люди у близько 10 районах готові прийняти рішення про об'єднання. Це будуть пілотні проекти. Решту ніхто не буде змушувати. У тому числі й голови районних адміністрацій не мають права чинити тиск на людей. Якщо подібне буде відбуватися, я чітко реагуватиму на ці факти. Один такий випадок був, просто бажання поліпшити життя в рідному районі занадто захльостувало голову адміністрації, ми його трохи поправили», - розповів Ігор Райнін.

Він також нагадав, що об'єднані громади, крім можливості заощадити кошти, що йдуть на утримання сільрад, отримають і додаткове фінансування - близько 20 видів податків і зборів залишаться на місцях.