Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для приватних компаній можуть знизити ренту на видобуток газу

Для приватних компаній можуть знизити ренту на видобуток газу

Міністерство фінансів розробило нові ставки ренти на видобуток в Україні газу приватними компаніями та подало проект закону на розгляд Кабміну. Основною метою зміни податкового режиму є збільшення внутрішнього видобутку газу завдяки забезпеченню конкурентоспроможності видобутку газу в Україні, підвищення національної безпеки. «Поточні рентні ставки на видобуток газу в нашій країні - одні з найбільш високих у світі, що заважає збільшенню внутрішнього видобутку газу», - пояснив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. 

За його словами, розроблений Міністерством фінансів проект закону, який базується на найкращих міжнародних практиках, пропонує скорочення рентних ставок з 55% для родовищ, глибина яких менше 5000 м, і 28% для родовищ, глибина яких більше 5000 м, до 29% і 14% відповідно, і впровадження цих ставок вже з 1 жовтня 2015 року. Крім того, для нових родовищ з 1 січня 2016 року пропонується впровадити рентні ставки на рівні 20% і 10% відповідно, зі збереженням діючої ставки податку на прибутки і додаткового корпоративного податку в розмірі 30%.

«Таким чином, це забезпечить прибутковість інвестування і видобутку газу з існуючих свердловин. А новий режим оподаткування, який набере чинності 1 січня 2016 року, сприятиме інвестиціям в нові родовища», - зазначив Олексій Белоцький.