Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ЄБРР презентував програми підтримки малого та середнього бізнесу Харківської області

ЄБРР презентував програми підтримки малого та середнього бізнесу Харківської області

Як отримати гранти та консалтингові послуги від Європейського банку реконструкції та розвитку, керівникам підприємств регіону розповіли 14 липня на бізнес-зустрічі, організованій за підтримки Харківської облдержадміністрації. Відкриваючи захід, заступник голови ХОДА Марк Беккер від імені керівника облдержадміністрації Ігоря Райніна подякував директорові ЄБРР в Україні Шевкі Аджунеру. «Дозвольте мені від імені голови Харківської обласної державної адміністрації передати слова подяки Європейському банку реконструкції та розвитку, особисто вам, пане Аджунер, за ту фінансову і моральну допомогу, яку ви надаєте Україні і Харківській області, зокрема, - сказав Марк Беккер. - Харківщина завжди була і залишається регіоном з високим промисловим і аграрним потенціалом. Наша область займає лідируючі позиції в розвитку малого та середнього бізнесу. У нас більше 20 тисяч малих і середніх підприємств. Завдання, яке ми ставимо перед собою, - це, в першу чергу, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу». 

У свою чергу, директор ЄБРР в Україні підкреслив, що розвиток Харківської області є одним із пріоритетних завдань банку.

«Я тут для того, щоб показати вам, що нас глибоко хвилює цей регіон, то, як він буде розвиватися. Ми хотіли б змістити акцент у бік допомоги дрібним і середнім підприємствам, які дійсно потребують нашої допомоги», - повідомив Шевкі Аджунер.

Той факт, що Харківська область є однією з пріоритетних для ЄБРР, підтверджує намір банку відкрити тут своє представництво.

«У найближчі кілька місяців ми плануємо відкрити в Харкові офіс ЄБРР, який працюватиме з малим і середнім бізнесом. Це - частина нашої стратегії бути ближче до вас», - підкреслив Шевкі Аджунер.

У бізнес-зустрічі з керівництвом ЄБРР взяли участь 165 представників різних підприємств регіону. Фахівці банку роз'яснили їм всі особливості та переваги програм, учасниками яких можуть стати підприємства. У першу чергу, мова йшла про надання допомоги консалтингових компаній і грантів на оплату їх послуг.

«Компанії можуть розраховувати на підтримку у вигляді одноразової грантової допомоги, щоб найняти консалтингову компанію, яка б допомогла підприємству в подальшому розвитку, в тому числі - виході на європейські ринки, що для нас зараз дуже актуально, - пояснив перший заступник директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов. - Надалі ЄБРР продовжує працювати зі своїми «випускниками». Вони можуть претендувати на кредити від ЄБРР. Є також такий варіант, як входження ЄБРР в статутний капітал підприємства. У Харківській області вже є такі приклади - кілька підприємств сфери АПК, промислових підприємств, банківська установа».

Фахівці ЄБРР уточнили, що претендувати на участь у програмах банку з підтримки малого та середнього бізнесу можуть підприємства, чисельність штату в яких не перевищує 250 осіб. Ще одна обов'язкова умова - компанія повинна працювати на ринку не менше 2 років і мати добру ділову репутацію. Програми не поширюються на компанії, які працюють у фінансовому секторі, виробляють зброю, тютюнову або алкогольну продукцію.