Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Головні завдання реформування АПК області: залучити інвестиції і дешеві кредити та налагодити співпрацю аграріїв з наукою

Головні завдання реформування АПК області: залучити інвестиції і дешеві кредити та налагодити співпрацю аграріїв з наукою

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер на прес-конференції 9 липня повідомив, що в регіоні під керівництвом голови ХОДА Ігоря Райніна продовжується впровадження економічних аспектів реформування, зокрема - реформування аграрного сектора. У даний момент облдержадміністрація працює над об'єднанням зусиль місцевих аграріїв і науково-дослідних інститутів - таких, як ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського» та «Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва» НААН. «Коли інститути будуть підписувати з аграріями договори та гарантувати певний урожай при використанні тих засобів, які пропонують ці інститути (аналіз ґрунту, застосування доброго насіння, добрив, засобів захисту рослин, своєчасне проведення агротехнічних заходів), тоді ми вийдемо на новий потенційний рівень», - підкреслив Марк Беккер. 

За його словами, мова може йти про створення консорціуму між харківськими НДІ й аграріями, що стане новою епохою їх взаємин.

Ще один напрямок розвитку АПК області, якому приділяє увагу керівництво облдержадміністрації, - це співпраця аграріїв з виробниками сільгосптехніки.

«Ми прекрасно розуміємо, що без технологічного оснащення, без зміни в структурі технологічного парку та обладнання сільського господарства ми навряд чи зможемо досягти високих врожаїв», - пояснив заступник голови облдержадміністрації.

Так, з ініціативи ХОДА було розроблено програму модернізації тракторів ПАТ «Харківський тракторний завод», також нещодавно було підписано меморандум про створення кластеру «Агротехніка» на базі Лозівського ковальсько-механічного заводу. До цього кластеру увійшли два харківських промислових підприємства та чотири аграрних ВНЗ із різних областей України.

Ключовим питанням для галузі, безумовно, залишається питання фінансів - як припливу інвестицій, так і можливості отримання аграріями дешевих кредитів.

«Ми виходили з пропозиціями про те, що необхідні або дотації від держави, або рефінансування комерційних банків, які даватимуть пільгові кредити аграріям. Також можливе залучення коштів міжнародних фінансових інституцій, таких як Європейський банк реконструкції та розвитку, Німецький банк розвитку і так далі», - сказав Марк Беккер.

Актуальним питанням є і ціноутворення на продукцію агросектору. Наші ціни повинні бути конкурентоспроможними на європейському та світовому ринках.

«Враховуючи дотаційність сільського господарства в Європейському союзі, дотаційність аграріїв США, ми розуміємо, що при відкритті цих ринків ми навряд чи сьогодні зможемо дуже сильно хизуватися там своїми цінами. Проте зараз робиться все для того, щоб наша ціна була конкурентоспроможною на сільгоспринку», - підкреслив заступник голови ХОДА.