Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Естонії в електронний уряд за останні 7 років інвестували близько 60 млн євро

В Естонії в електронний уряд за останні 7 років інвестували близько 60 млн євро

Про це екс-прем'єр-міністр Естонії Юхан Партс розповів у Харкові під час дискусії «Кращі практики електронного уряду». У заході, організованому Харківською облдержадміністрацією за підтримки Київської школи економіки, взяли участь керівник групи розробників Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року Олександр Лукашов, перший заступник директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов, керівництво компанії «Portis Consulting», а також представники IT-бізнесу та профільних навчальних закладів області. «Електронний уряд необхідно будувати логічно, як будинок, з урахуванням того, що цей проект дуже швидко розвивається. Для цього необхідний надійний фундамент і хороший план. Найважливіше - це система державних баз даних або регістри, які повинні бути повністю автоматизовані», - підкреслив Юхан Партс, розповідаючи, як впроваджувалося і працює електронний уряд в Естонії.

За його словами, розробку законодавчої інфраструктури та підготовку до введення інновації в країні почали в 1990-х роках, а вдалося запустити проект у 2002 р.

«Для електронного уряду дуже важливий економічний ефект. За останні сім років ми інвестували в цей проект близько 60 млн євро. Це небагато, враховуючи, що в Естонії проживає 1 млн 300 тис. чоловік, - зазначив Юхан Партс. - Причому не може такого бути, що електронний уряд є в місті, але його немає в селах і селищах. Багато послуг, що надаються електронним урядом, вимагають законодавчих реформ».

«Хочу подякувати пану Юхану Партсу за ті кейси, якими він з нами поділився, і привітати від імені голови Харківської області Ігоря Райніна і всієї нашої команди, яка сьогодні проводить соціально-економічні реформи в регіоні. Всім тут присутнім зрозуміло, що електронний уряд - це зручність, викорінення корупції. Плюси та актуальність електронних сервісів можна перераховувати досить довго», - зазначив Олександр Лукашов.

Довідка. Юхан Партс - естонський державний діяч, екс-прем'єр-міністр Естонії (2003-2005 рр.), екс-міністр економіки і комунікацій Естонії (2007-2014 рр.).