Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

52 посадових особи сільгосппідприємств притягнули до відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

52 посадових особи сільгосппідприємств притягнули до відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

Про це повідомив начальник управління держнагляду і контролю ГУ Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Сергій Колосовський. Із доповіддю він виступив на обласному семінарі з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур, який пройшов 2 липня в селі Радгоспне Харківського району під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера. Сергій Колосовський також нагадав керівникам сільгосппідприємств та представникам райдержадміністрацій Харківської області про наймасштабніші пожежі минулих років та їх причини. «За останні два роки на підприємствах агропромислового комплексу Харківської області виникло 23 пожежі, за яких було знищено та пошкоджено 12 будівель та споруд, одна сушильна камера, близько 300 тонн зернових культур, більше 2000 тонн кормів. Прямі збитки склали понад 2 млн грн.», - навів статистику Сергій Колосовський. 

За його інформацією, найбільш резонансна пожежа сталася 20 липня 2014 року в смт Білий Колодязь Вовчанського району. Тоді згоріло близько 40 га озимої пшениці на полі. 

«Прямий збиток від пожежі склав 400 тис. грн. Горіння виникло в результаті розігрівання тіл від тертя механізмів комбайна», - повідомив фахівець ГУ Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

Також великі пожежі сталися 4 серпня минулого року в Близнюківському районі (згоріло близько 900 тюків сіна, збиток - понад 250 тис. грн) і селі Піщанка Краноградского району (в сушильній камері загорілися 13 тонн соняшнику, збиток - 100 тис. грн). В обох випадках причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки.

Окрема тема для занепокоєння фахівців Держслужби з надзвичайних ситуацій - це спалювання стерні на полях області.

«У 2014 році факти спалювання стерні на полях були зафіксовані практично в усіх районах області. Враховуючи актуальність та загальнодержавне значення збереження сільгосппродукції, Головним управлінням ДСНС у Харківській області щорічно здійснюється комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на запобігання пожежам на полях. Так, при перевірках цього року за допущені порушення вимог чинного законодавства з питань пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 52 посадових особи», - сказав Сергій Колосовський.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр підкреслив: облдержадміністрація регулярно проводить роботу з керівництвом РДА області з питань пожежної безпеки під час проведення сільгоспробіт.

«У нас вже проходили заходи під керівництвом губернатора, пов'язані з діями районних адміністрацій в особливих випадках, у тому числі дуже жорстко стояло питання забезпечення пожежної безпеки на полях», - повідомив Олександр Нездюр.