Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області необхідно відновити роботу 13-15 лабораторій, які перевіряють насіння

В області необхідно відновити роботу 13-15 лабораторій, які перевіряють насіння

З 27 насіннєвих інспекцій в регіоні зараз працюють тільки три. Цю проблему делегація під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера озвучила під час наради з приводу підготовки до збирання ранніх зернових. Захід за участю міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка проходив в рамках Всеукраїнського дня поля-2015 в Київській області в селищі Дослідницьке. На базі українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки ім. Л. Погорілого були представлені новітні техніко-технологічні рішення при обробці грунту, сівби, догляду за посівами, збирання врожаю, а також на трьох майданчиках пройшла виставка сучасної техніки.

Крім того, фахівці під час наради з приводу підготовки до збирання ранніх зернових і посіву озимих культур в 2015 році обговорили актуальні для аграріїв проблеми. В першу чергу, сільгоспвиробників цікавило можливе скасування спецрежиму ПДВ, який повинен діяти до 2018 року.

«Це дуже важливе джерело фінансування. За минулий рік за рахунок ПДВ ми отримали близько 600 млн. грн. Міністр пообіцяв, що буде відстоювати інтереси сільського господарства. Аграрний комітет Верховної Ради так само нас підтримав», - зазначив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА - начальник управління соціально-економічного розвитку Володимир Грицаєнко.

Також обговорювалося проблемне питання щодо реформування сільгоспінспекцій. Наприклад, до 2015 року в Харківській області працювало 27 лабораторій, які щорічно перевіряли близько 160-170 тис. тонн насіння. Сьогодні в регіоні залишилося тільки три таких інспекції.

«Така ситуація може призвести до додаткового фінансового навантаження на сільгоспвиробників, тому ми підняли це питання перед міністром і попросили, щоб відновили роботу хоча б 13-15 лабораторій», - підкреслив Володимир Грицаєнко.