Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вячеслав Аббакумов обговорив з бізнес-омбудсменом розвиток підприємництва в регіоні

Вячеслав Аббакумов обговорив з бізнес-омбудсменом розвиток підприємництва в регіоні

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Вячеслав Аббакумов зустрівся з українським бізнес-омбудсменом Альгірдасом Шеметою, який відвідує Харківську область з діловим візитом. Вячеслав Аббакумов розповів про суспільно-політичну ситуацію в області, ознайомив з ходом мобілізаційної роботи, яка ведеться в регіоні. У тому числі він пояснив, що бізнесмени з окупованих територій переїхали до Харківської та інших областей, тому зараз у нашому регіоні число підприємців значно збільшилося. Як пояснив директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, зараз в області працює близько 25 тис. малих підприємств, в яких задіяно 120 тис. працівників. «Підприємницьке середовище швидко адаптувалося в рамках змін зовнішніх торговельних операцій. Ми втратили практично 50% ринку РФ, Донбасу і Криму, але малий і середній бізнес переорієнтувався, і за минулий рік у нас вже збільшився товарообіг з ЄС на 17%», - сказав Віктор Коваленко. 

Він також зазначив, що показовим є те, що Європейський банк реконструкції та розвитку відкриває свій офіс у Харкові. Крім того, на початку липня облдержадміністрація спільно з ЄБРР буде проводити тренінги та навчання представників малого та середнього бізнесу, і надалі - відбір підприємств для фінансової підтримки ЄБРР.

«Діє Програма розвитку малого та середнього бізнесу в Харківській області, на цей рік визначено 647 тис. грн. фінансування. Найближчим часом ми почнемо розглядати пропозиції, в основному, від підприємців з сільської місцевості. Кошти підуть на придбання сільгосптехніки. Надавати підприємцям будуть безвідсоткові кредити, які видаватимуться на два роки», - пояснив Віктор Коваленко. Також він додав, що в області працює 1200 іноземних компаній. На сьогодні облдержадміністрація розробила 200 інвестиційних пропозицій проектів, які пропонують на розгляд потенційним інвесторам.

Альгірдас Шемета зазначив, що він приємно вражений тим хорошим зворотнім зв'язком, який він отримує, спілкуючись з представниками держорганів і вирішуючи всілякі проблеми бізнесу. «Приклади вирішення складних ситуацій показують, що якщо працювати цілеспрямовано і до кінця, то вирішити можна будь-яку проблему», - сказав Альгірдас Шемета.

«Тільки розвиток бізнесу та економіки дасть нам можливість виконати ті обіцянки, які були дані людям. Ми готові робити все, щоб розвивати бізнес. Прозорі дії влади тягнуть за собою і прозорість ведення бізнесу. Всі втомилися від махінацій і комбінацій, люди готові платити податки, ми тільки повинні створити сприятливі умови для ведення бізнесу», - підкреслив Вячеслав Аббакумов.

В рамках свого візиту Альгірдас Шемета планує зустрітися з представниками малого та середнього бізнесу і обговорити основні проблеми у веденні бізнесу, які турбують підприємців.

Довідка. Рада бізнес-омбудсмена - це консультативно-дорадчий орган уряду України, який здійснює свою діяльність згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. № 691, головною метою якого є захист інтересів бізнесу в державних органах та протидія корупції.