Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін підтримає вчених ННЦ «ХФТІ» у спорудженні установки «Джерело нейтронів»

Ігор Райнін підтримає вчених ННЦ «ХФТІ» у спорудженні установки «Джерело нейтронів»

Голова Харківської облдержадміністрації під час робочого візиту до Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» оглянув роботи зі спорудження першої ядерної установки світового значення, розробленої нашими фахівцями за роки незалежності України. Установка «Джерело нейтронів» дозволить Україні проводити сучасні дослідження в різних галузях науки та техніки. Так, на установці можна буде наробляти практично весь спектр радіоізотопів, що використовуються у теперішній час у медицині та промисловості. У ході візиту Ігор Райнін зустрівся з керівним та науковим складом ННЦ «ХФТІ» та ознайомився з програмами та проектами, що реалізуються вченими. Особливу увагу керівник ХОДА приділив питанню втілення передових досягнень науки та інженерії в галузь практичної медицини. Ідеться про технологію раннього розпізнавання, діагностики та лікування онкологічних хвороб, у тому числі найсучаснішим методом пучкової лучової терапії. «Джерело нейтронів» стане базою для забезпечення потреб населення регіону.  

Крім того, Ігор Райнін заздалегідь провів бесіду з послом США Джеффрі Пайєттом, під час якої сторони домовилися про подальше співробітництво і розвиток сучасної науки та корисних для людства технологій.

Хід робіт зі спорудження «Джерела нейтронів» Ігор Райнін взяв під особистий контроль. Установку планують здати в листопаді 2015 року.

Генеральний директор ННЦ «ХФТІ», академік НАНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Іван Неклюдов висловив щиру подяку керівникові ХОДА за участь у роботі Центру та підтримку. Пропозиції та побажання вчених за дорученням Ігоря Райніна взяті на контроль. Голова ХОДА одразу доручив фахівцям провести відповідну роботу та координацію зусиль із вченими та практиками інституту.

Довідка. У рамках режиму нерозповсюдження ядерної зброї ННЦ «ХФТІ» працює в галузі ядерного експортного контролю через виконання наукової експертизи, а також з питань обліку, контролю і модернізації систем фізичного захисту ядерних матеріалів. Установку «Джерело нейтронів» харківські вчені розробили та створюють спільно з Аргонською національною лабораторією США.